Ziarul electronic al arădenilor

Autorităţile pregătesc uciderea a 20.000 de porci la ferma din Macea

Autorităţile au început incinerarea porcilor care mor de pestă porcină africană la ferma din localitatea Macea, unde a fost confirmată boala, iar luni a început şi planificarea uciderii preventive a 20.000 de animale care vor trebui incinerate, operaţiunea fiind cea mai mare de acest fel desfăşurată în ultimele decenii.

Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, Marcel Roşu, a declarat, luni, că Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti, unde au fost trimise probe biologice, a confirmat infectarea animalelor cu pestă porcină africană, după ce iniţial şi testele realizate la Arad au pus acelaşi diagnostic în cazul animalelor moarte sau care au simptome.

„Au murit deja în jur de 200 de porci la ferma din Macea, însă s-a decis uciderea preventivă a tuturor, adică în jur de 20.000 de animale. Este o provocare, o acţiune de o amploare atât de mare, încât în judeţul Arad nu ştiu să mai fi avut loc. Porcii vor fi ucişi treptat, în funcţie de capacitatea de neutralizare existentă, pentru că în acest moment se pot incinera cel mult 10 tone pe zi. Se caută soluţii pentru extinderea capacităţii la 40 de tone, pentru că ne dorim să finalizăm operaţiunea cât mai repede posibil“, a declarat Marcel Roşu.

Conform sursei citare, dacă se va înregistra o mortalitate mare cauzată de boală, care depăşeşte capacitatea de incinerare, se poate recurge la îngroparea cadavrelor. Pentru aceasta, autorităţile locale vor trebui să pună la dispoziţie terenuri, după ce obţin avize de mediu şi de la Apele Române.

DSVSA Arad intenţionează ca uciderea celor 20.000 de porci şi neutralizarea cadavrelor să aibă loc în cel mult 30 de zile.

Sâmbătă. după ce DSVSA Arad anunţa existenţa pestei la ferma din Macea, administratorul acesteia, Dimitrie Muscă, declarase că aprovizionarea celor 37 de magazine de desfacere ale companiei este afectată în acest moment.

sursa: Agerpres

Pestă porcină. Peste 20.000 de porci ar urma să fie ucişi la o fermă deținută de Dimitrie Muscă

Măsuri aprobate de autorități în urma apariției unui focar de pestă porcină în Combinatul agroindustrial Macea

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.