Ziarul electronic al arădenilor

Măsuri aprobate de autorități în urma apariției unui focar de pestă porcină în Combinatul agroindustrial Macea

Având în vedere că în data de 6 martie 2021, la efectivul de porci din exploatația comercială industrială (persoană juridică), S.A. Combinatul Agroindustrial Curtici – Complex Macea, localitatea Macea FN, s-a confirmat boala pestă porcină africană, Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Arad a aprobat un Plan de măsuri și trei Decizii.

Printre măsurile aprobate în ședința CLCB de sâmbătă se află următoarele:

Instituirea unei zone de protecție pe o rază de 3 km în jurul focarului, pe raza localității Macea;

Pe o rază de 10 km în jurul focarului se instituie o zonă de supraveghere, care include și zona de protecție, pe raza localităților: Curtici, Dorobanți, Sânmartin, Șimand de pe raza județului Arad și localitatea Lokoshaza din Ungaria.

În zona de supraveghere de pe raza județului Arad, instituțiile parte a CLCB cu atribuții în controlul bolii vor aplica măsurile stabilite în legislația comunitară specifică: Directiva Consiliului European de stabilire a dispozițiilor specifice de combatere a pesti porcine africane și de modificare a Directivei 92/199/CEE în ceea ce privește boala Teschen și pesta porcină africană, transpusă în legislația națională prin Ordinul ANSVSA nr. 99/2006, modificat prin Ordinul ANSVSA 7/2010;

Instituția însărcinată cu dirijarea, monitorizarea măsurilor de control și raportarea periodică în CLCB a progreselor obținute este Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

Măsuri aplicate în localitatea Macea:

Toate porcinele se vor ține închise în curte, fără acces la pășunat și bălți, pentru a împiedica venirea în contact a porcinelor domestice cu cele sălbatice și pentru a limita răspândirea bolii:

Toate cazurile de îmbolnăvire sau moarte la porcinele din curtea proprie vor fi anunțate, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit;

Toate cazurile în care cadavrele de porcine sunt descoperite în locuri publice vor fi  anunțate, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică;

Până la clarificarea situației sub aspect epidemiologic din exploatația afectată, se interzice organizarea pe teritoriul localității a piețelor, târgurilor sau expozițiilor de păsări și animale;

Toți cetățenii din localitatea Macea sunt obligați să respecte aceste măsuri, ce au fost cuprinse în „Decizia de informare a cetățenilor cu privire la focare și măsuri” nr. 1868 din 06.03.2021, adoptată de CLCB în ședința de astăzi. Nerespectarea prevederilor Dispoziției reprezintă încălcări ale legii ce pot fi sancționate cu amendă.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Prefectura Județului Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

Pestă porcină. Peste 20.000 de porci ar urma să fie ucişi la o fermă deținută de Dimitrie Muscă

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.