Ziarul electronic al arădenilor

A fost lansată licitaţia pentru drumul expres Arad – Oradea

Licitaţia pentru execuţia drumului expres Arad – Oradea, anunţată de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a fost lansată, a informat, vineri, Consiliul Judeţean Bihor.

Potrivit unui comunicat al CJ Bihor, anunţul va fi vizibil în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) după verificarea acestuia de către Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP).

„Un pas important, mă aştept să vină constructori importanţi care să termine acest drum expres într-un timp rezonabil. Ţin foarte mult ca această axă Nord-Sud, care pleacă de la Gdansk, de la Marea Baltică şi se termină la Salonic, să nu ocolească România. Cel mai drept şi scurt drum este Gdansk, Polonia – Varşovia – Cracovia – Kosice, Slovacia – Debrecen, Ungaria – Oradea – Arad – Timişoara – Moraviţa – Belgrad, Serbia – Salonic, Grecia. E foarte important şi suntem contra cronometru din acest punct de vedere. Sper ca în această primăvară, undeva în mai – iunie, să lansăm şi Timişoara – Moraviţa şi astfel închidem tot ce ţine de partea noastră”, a precizat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, potrivit sursei citate.

Drumul expres Arad – Oradea va avea o lungime de 120,1 km, cu patru benzi de circulaţie, la care se adaugă legăturile cu principalele oraşe de pe traseu. În judeţul Bihor, proiectul prevede trei noduri importante: nodul rutier din Oradea, drumul de legătură cu oraşul Salonta (judeţul Bihor), de 5 km, şi drumul de legătură cu punctul de trecere a frontierei cu Ungaria (Salonta – Bekescsaba), de 9,85 km.

Lucrările vor fi împărţite în trei tronsoane: Oradea – Salonta, Salonta – Chişineu Criş şi Chişineu Criş – Arad.

Valoarea totală estimată a proiectului, conform studiului de fezabilitate, este de 10,1 miliarde de lei, inclusiv TVA, iar durata de execuţie este de 24 de luni.

Finanţarea proiectului se va realiza din fonduri externe nerambursabile (Programul Transport 2021-2027) şi de la bugetul de stat, conform programelor de investiţii publice aprobate de lege.

Proiectul se realizează prin parteneriatul dintre Consiliul Judeţean Bihor, Consiliul Judeţean Arad, Primăria Municipiului Oradea, Primăria Municipiului Arad, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) şi Ministerul Transporturilor.

Șase noduri rutiere în județul Arad, pe drumul expres Arad – Oradea

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.