Ziarul electronic al arădenilor

8 ianuarie

1392: Prima mențiune documentară a funcției de “stolnic” și de “paharnic” în Țara Românească. În Moldova ele apar atestate la 18 noiembrie 1393.

1864: Este deschisă școala preparandală din Iași, sub conducerea lui Titu Maiorescu. Printre cursanții înscriși în anul întâi se află și Ion Creangă

1889: Herman Hollerith patentează prima mașină de calculat

1892: Are loc, la Sibiu, Conferința extraordinara a Partidului Național Român, care decide elaborarea unui “Memorandum” către Împăratul Franz Joseph I, cuprinzând toate revendicările românilor ardeleni.

1944: Procesul de la Verona, în care au fost judecați 18 membri ai Marelui Consiliu Fascist Italian (o parte dintre acestia au fost executați ulterior, la 12 ianuarie)

1958: Americanul Bobby Fischer a câștigat primul lui campionat național de șah, la vârsta de 14 ani

1959: Charles de Gaulle a devenit primul președinte al celei de-a cincea Republici Franceze

1960: Pentru prima dată din 1816, în Catedrala Notre–Dame din Paris are loc o nuntă princiară, prințesa Francoise de Bourbon–Parma se cunună cu prințul Eduard von Lobkowitz

1971: Primul festival internațional al filmului de la Belgrad (FEST), sub deviza “Această minunată lume nouă”.

1990: Tribunalul Municipiului București autorizează funcționarea primului partid politic din România post-comunistă, PNȚCD, continuator al partidului istoric interzis în 1947. Corneliu Coposu este cel care îl organizează în chiar noaptea de 22-23 decembrie 1989, lansând un “Apel către țară”.

1990: Decret al Consiliului Frontului Salvării Naționale (CFSN) privind înființarea Agenției Române de Presă, ROMPRES, în subordinea CFSN, prin reorganizarea Agerpres, care se desființează.

sursa: mediafax.ro

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.