Ziarul electronic al arădenilor

16 ianuarie

1885: Apare noul organ de presă junimist “România liberă”, ce reflectă grupul junimist intrat în Camere la alegerile din noiembrie 1884.

1920: Intră în vigoare un amendament la Constituția SUA care interzice fabricarea și consumul băuturilor alcoolice (“Legea prohibiției”), în vigoare până la 5 decembrie 1933.

1945: În urma Convenției de Armistițiu, care stabilea, la articolul 11, reparațiile de război datorate de România Uniunii Sovietice (300 de milioane de dolari), s-a semnat Convenția economică „asupra mărfurilor pe care România urmează să le livreze în compensarea daunelor cauzate de către România Uniunii Sovietice prin operațiunile militare și ocuparea teritoriului sovietic”.

1945: Adolf Hitler se mută în bunker-ul său, așa-numitul Führerbunker.

1946: George Călinescu începe la Facultatea de Litere din Universitatea București, cursul “Istoria literară ca știință inefabilă și sinteză epică” cu lecția de deschidere intitulată “Sensul clasicismului”.

1965: Reprezentanțele diplomatice ale României și Danemarcei sunt ridicate la nivel de ambasadă.

1969: Studentul ceh Jan Palach în vârstă de 20 de ani își dă foc, la Praga, lângă clădirea Muzeului Național, pentru a protesta împotriva invaziei armatei sovietice (n. 1948).

1991: Lansarea operațiunii “Furtună în deșert” (ora 3.00, ora Bagdadului) pentru eliberarea Kuwaitului, invadat la 2 august 1990 de Irak. Are loc primul atac aerian declanșat de coaliția internațională (SUA, Marea Britanie, Arabia Saudită, Kuwait) împotriva Irakului.

2000: Eclipsă totală de soare. Vizibilitate maximă: SUA, Canada, America de Sud.

2005: Adriana Iliescu (67 de ani) este cea mai vârstnică femeie din lume care dă naștere unui copil.

2006: Ellen Johnson Sirleaf depune jurământul ca noul președinte al Liberiei. Ea devine prima femeie din Africa aleasă ca șef al statului.

sursa: wikipedia.org

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.