Ziarul electronic al arădenilor

Viena – Ce merită vizitat în afara atracţiilor turistice

DSC06429Dacă treceți prin Viena și aveți destul timp la dispoziție, merită să vizitaţi zece obiective mai puţin cunoscute atât vienezilor dar mai ales turiştilor.

Cimitirul celor fără nume ( Der Friedhof der Namenlosen)

Acest cimitir se află în portul Alberner Hafen, în cartierul 11 (11. Bezirk), și este atât pentru vienezi, cât și pentru turiști un “secret”.

În anul 1840, a avut loc aici prima înmormântare a unei persoane necunoscute care a fost scoasă din Dunăre.

Ultima înmormântare oficială, conform documentelor, a fost în anul 1940.

Alberner Hafen (portul Albern) este locul unde Dunărea, din cauza unui vârtej, îi scotea pe cei înecați. Mulţi rămâneau neidentificaţi și pentru aceștia s-a făcut acest cimitir cu morminte simple, fără pietre funerare.

Fiecare mormânt are aceeași cruce din fier forjat și o plăcuţă pe care scrie doar “fără nume”, “necunoscut”, “masculin”,”feminin” și, eventual, câte o dată, aceea la care cadavrul a fost găsit.

În acest cimitir, totul este lăsat în voia naturii.

Adresa: Albern, 1110 Wien

Punctul de observație (Jubiläumswarte)

Se află în cartierul 16. Ottakring (16.Bezirk), pe Gallitzinberg, la periferia de Vest a Vienei, la 449 m altitudine deasupra mării.

De pe terasa punctului de observație se poate vedea o priveliște de vis spre Vest, o panoramă (foto) a pădurilor vieneze și în Est o perspectivă a orașului Viena.

În zilele senine se poate vedea până departe Kalkalpen și Weißen Karpaten, munții de la granița dintre Cehia și Slovacia.

Adresa: Johann-Staud-Straße 80, Pelzer Rennweg.

Biserica Wotruba (Wotrubakirche)

Biserica Sfânta Treime, cunoscută însă sub numele celui care a conceput-o, Fritz Wotruba, este o biserică romano-catolică care se află pe Georgenberg în Wien-Liesing (23. Bezirk) și a fost construită între anii 1974-1976 pe arealul unei foste cazarme.

Biserica se caracterizează printr-un design deosebit și este o atracţie a iubitorilor de excursii.

Construcția este formată din 152 de blocuri de beton, între 0,84 metri cubi (1,84 t) şi 64 metri cubi (141 t); cel mai înalt bloc măsoară 13,10 m şi are o greutate totală de peste 4.000 tone.

Wotruba (1907- 1975), care a fost de fapt sculptor, a dorit să conceapă ceva care să arate că sărăcia nu trebuie neapărat să fie și urâtă, ci, că și simplitatea este frumoasă și poate să aducă fericire.

Tocmai de aceea, proiectul său din anul 1964 pentru această biserică a fost ceva neobișnuit, blocurile de beton puse unele peste altele, aparent fără simetrie și cu deschideri la ferestre de diverse mărimi, trebuia să dea în final o întreagă armonie.

Corpul construcției și interiorul ei arată ca o sculptură și de aceea fiecare punct de unde este privită duce la o altă perspectivă, altă lumină, alte umbre atât în interior cât și în exterior.

Construcția dinamică și, totodată, dramatică aparține “brutalismului”, un stil arhitectural modern care a atins apogeul între 1953 și 1967, cuvântul derivând din franceză “béton brut”, adică un beton neprelucrat.

Biserica nu are nici turn nici cupolă. Pentru că proiectul a provocat o mare rezistenţă, au mai trecut 12 ani până când biserica a fost în final construită la marginea capitalei austriece, pe un loc aşa zis “al nimănui”, iar la sfârșitul anului 1976 a fost sfințită de arhiepiscopul de atunci al Vienei.

Adresa: Ottillingerplatz 1, 1230 Wien

Böhmischer Prater

Este un parc de distracții de proporții mai mici și mai liniștit, în cartierul 10 al Vienei (Wien Favoriten), în mijlocul naturii, o atracţie îndrăgită de familiile cărora nu le place tumultul din Prater, în special familiile cu copii mici.

Ca și în Prater, aici se află o roată uriașă (Riesenrad), care a fost prima în lume construită pe un singur stâlp.

Roata, înaltă de 251 m, oferă vedere panoramică deosebită deasupra Vienei, până spre pădurea vieneză, Wienerwald, spre Kahlenberg și Schneeberg. Pe timp frumos se poate vedea până în Slovacia.

Copiii se pot da în carusel sau cu carturile (Kinderautodrom). Cel mai vechi carusel în stare de funcționare are 100 de ani.

Atracțiile vechi sunt completate și de o mulțime de oferte moderne care se adresează tuturor membrilor familiei.

Pentru copii mai este și un teatru de păpuși și Karaoke show, un Jumpin’ Tower,  Mini-Golf,  iar pentru cei ce vor să facă mișcare, o mulțime de posibilități de drumeție în arealul zonei de recreere Laaer Berg.

Alături de Böhmischer Prater se mai găsește și un traseu în circuit pentru biciclete BMX.

Încă din anul 1883, s-a construit aici un loc de recreere pentru locuitorii din cartier, dintre care cei mai mulţi lucrau la fabrica de cărămidă și erau de origine din Boemia, astăzi Cehia.

Astfel, a primit denumirea de “micul Prater” sau “Zieglerböhm”, de unde, mai târziu, s-a desprins denumirea de “Bömischer Prater”.

În 1944, Praterul a fost distrus de bombe și reconstrucția lui a durat decenii la rând. Astăzi, farmecul acestui parc de distracții este dat tocmai de îmbinarea tradiționalului cu modernul.

Se poate ajunge cu trenul rapid S7 stația  Geiselbergstrasse, cu autobuzul linia 67 sau 68A, sau cu metroul U1 Reumannplatz, şi apoi cu autobuzul 68. Pentru cei care vin cu mașina în faţă se află un loc mare de parcare, iar arealul în sine este zona pietonală.

Adresa: Laaer Wald 30c, 1100 Wien

Biserica Votivă (Votivkirche)

Una dintre cele mai reprezentative construcții sacrale din lume, construită în stil neogotic, este adesea confundată de turiști cu domul Sfântul Ștefan (Stephansdom).

Cu înălțimea sa de 99 metri, este a doua biserică ca înălțime din Viena.

Se află în Wien – Alsergrund (9. Bezirk), înconjurată de Votivpark și de Sigmund-Freud-Park, nu departe de Universitate.

Biserica a fost ridicată ca semn de mulțumire că împăratul Franz Joseph I a supraviețuit unui atentat, motiv pentru care fratele său, prinţul Ferdinand Maximilian, a adunat din donații banii necesari.

Construcția fost gândită ca un cadou de mulțumire (votivgabe), de unde și numele ei.

300.000 de cetățeni au răspuns cererii de a da bani în acest scop, astfel că, în aprilie 1854, s-a lansat un concurs de arhitectură, în urma căruia au fost primite 75 de proiecte de la arhitecți din monarhia austro-ungară, Anglia, Franța, Germania.

Juriul a premiat proiectul arhitectului Heinrich von Ferstel, care atunci avea 26 de ani.

În 1856 a început construcția, care, după 23 de ani, a fost terminată, iar în 24 aprilie 1879 biserica a fost sfințită, în ziua nunţii de argint a cuplului imperial.

În parohia bisericii trăiesc în jur de 2.700 de catolici și catolice.

Votivkirche din Viena este biserica limbilor străine și casă a domnului “cosmopolită”.

Biserica servește celor de limbă germană și engleză dar are și un rol important ca biserica celor din America Latină în Viena, pentru că un altar lateral este dedicat Fecioarei Maria de Guadalupe. În apropiere se află Institutul Afro-Asiatic, unde studiază studenți din numeroase națiuni noneuropene.

Adresa: Rooseveltplatz 8, 1090 Wien

Cartierul muzeelor

Cine face un tur al Vienei pe traseele turistice cunoscute trece și pe lângă Wiener Museums Quartier (MQ). Arealul se află între Mariahilfer Straße, Vorkstheater, Kunsthistorischen Museum și Naturhistorischen Museum.

Combinația dintre artă, spațiul vital și amestecul clădirilor istorice din sec. XVIII și XIX, împreună cu arhitectura contemporană a muzeului, asigură o atmosferă unică și face ca MQ să fie un loc îndrăgit atât de vienezi, cât și de turiștii din întreaga lume.

Aici se pot găsi, pe lângă cafenele, Muzeul de artă modernă MUMOK (Museum für moderne Kunst), Kunsthalle Wien, Leopoldmuseum, Dschungel Wien, quartier 21, și multe altele obiective interesante, în total aproximativ 60 de instituții culturale, pe o suprafață considerată nu numai cel mai mare areal de artă și cultură din lume, ci și o oază de liniște și de recreere în mijlocul orașului.

Vara, pe arealul muzeului sunt așezate aşa numitele Enzis, o mobilă de exterior pe care se poate odihni comod.

MQ este locul diversității: expoziții, artă modernă și clasică, arhitectură, dans, muzică, modă, design, fotografie etc, se îmbină armonios și formează un tot unitar.

Adresa: Museumsplatz 1/5, 1070 Wien

Zona pietonală Spittelberg

Spittelberg este o parte a cartierului 7 din Viena, până în 1850 un cartier de sine stătător.

În sec. XIX-lea, locul a fost cunoscut datorită bordelurilor. Astăzi, atrage datorită clădirilor Biedermeier, foarte bine întreținute, și străduțelor înguste, un “sat în oraș”, a doua cea mai mare zonă pietonală din Viena, cu clădiri istorice și locuri idilice, toate acestea numai la câteva minute de mers pe jos de centru, lângă MQ.

Aici nu ajunge zgomotul străzii, nu sunt gaze de eșapament, străduțele sunt romantice și atmosfera este fascinantă, atât vara, cât iarna.

De primăvara până toamna sunt deschise o mulțime de terase și grădini de vară, iar iarna aici se află unul dintre cele mai cunoscute târguri de Crăciun, cunoscut prin calitatea deosebită a obiectelor oferite spre vânzare, „Weinachtsmarkt am Spittelberg”.

Adresa: Spitttelberstraße, 1070 Wien

Cripta capucinilor( Kapuzinergruft, numită și Kaisergruft )

Se află în centrul Vienei, pe Neuen Markt, sub biserica capucină Kapuziner-Kirche.

Este locul unde sunt înmormântați aparținătorii familiei Habsburger și Habsburg-Lothringer și este întreținută de călugări capucini.

Poate să fie vizitată, zilnic, între orele 10.00 și 18.00, și sunt posibile și vizite cu ghid.

Aici se fac înmormântări începând cu anul 1633, timp în care 149 de habsburgi, dintre care 12 împărați, precum și 19 împărătese și regine, și-au găsit locul de veci.

Se poate vedea aici sarcofagul dublu, deosebit de frumos, al Mariei Terezia și al soțului ei împăratul Franz I. Stephan von Lothringen, o adevărată operă de artă în contrast cu sicriul simplu al fiului ei Joseph II.

Ultimul împărat îngropat aici a fost împăratul Franz Joseph I (1916).

Sarcofagele împărătesei Elisabeta și prinţului moștenitor Rudolf se află şi ele aici în criptă.

Inimile habsburgilor au fost înmormântate, între 1645 și 1878, în “cripta inimilor” în biserica Augustină (Augustinerkirche).

Chiar și  în ziua de astăzi, în Kaisergruft au loc înmormântări.

În 1989 a fost înmormântată Zita, ultima împărăteasă austriacă, iar în 16 iulie 2011, fiul ei cel mare, fostul prinţ moștenitor și politician european Otto Habsburg, care și-a găsit aici liniștea de veci alături de soția lui Regina.

Adresa: Tegetthoffstraße 2, 1010   Wien

Treptele Strudlhofstiege

Se află în cartierul 9 și au fost construite în anul 1910.

Cele 58 de trepte fac legătura între străzile Strudelhofgasse și Liechtensteinstraße și sunt considerate ca fiind una dintre construcțiile de seamă ale stilului Jugend (Wiener Jugendstil).

Ele sunt ornate cu o fântână în perete despărțită în două. Datorită celor 58 de trepte și 3 rampe este depășită diferența de nivel de 11 m dintre cele două străzi.

Arealul este iluminat prin 7 stâlpi, pe care se găsesc în total 16 puncte de iluminat, formate din lămpi care atârnă.

În 1884 și apoi în 2008 și 2009, treptele au fost renovate. Chiar dacă niște trepte nu pot să te facă să te entuziasmezi, aceste trepte au ceva deosebit, o frumusețe anume și, de ce nu, o personalitate proprie, dată de eleganţa lor romantică de bijuterie arhitecturală.

La treptele normale urmezi treaptă cu treaptă, urci sau cobori, pe când aici sunt bănci, verdeață, fântâni și, deci, nu numai simple trepte, ci și un loc care invită la relaxare.

Adresa: Strudlhofgasse 8, 1090 Wien

Biblioteca Centrală (Die Hauptbücherei)

Se află în apropierea sălii de concerte (Wiener Stadthalle), deasupra stației de metrou U6 şi atrage atenția prin designul arhitectural deosebit, deoarece construcția pe trei nivele se înalţă ca o piramidă aztecă către cer.

Biblioteca poate să fie și un punct de întâlnire cu prietenii, fiind totodată un loc care oferă informații de toate felurile.

La etajul 3 se poate asculta confortabil muzică sau se pot vedea DVD-uri. La nevoie este un loc ideal pemtru învățat, singur sau în grup.

La etajul 2 se găsește o  bibliotecă de limbi străine, cu ofertă bogată de cărți în diferite limbi.

La etajul 1, în spate, se găsesc mese, multe dintre ele cu calculatoare.

Departamentul de internet are atât de multe locuri încât nu există, practic, timpi de așteptare.

Vizavi de punctul de informații este un loc rezervat celor ce vor să citească, asemănător cu o cameră de zi, atât de confortabil, încât îți vine greu să mai pleci.

Oferta bibliotecii este imensă și pe gustul fiecăruia și se poate găsi câte ceva deosebit de interesant.

293.000 cărți pentru adulți și copii, 64.600 CD, CD-ROM, DVD, DVD-ROM oder Videos ), 94 de locuri la calculator cu acces la internet, 20.000 de numere de presă scrisă și audio-vizuală în 30 de limbi străine.

Preţurile sunt și ele moderate, iar personalul deosebit de amabil și de competent.

Vizitarea bibliotecii merită nu numai pentru cărți, reviste, ziare, CD-uri și blu-rays, ci și pentru faptul că de aici se poate admira o panoramă deosebită de pe terasa de 2.000 metri pătraţi.

De afară, în clădire se poate ajunge numai pe scări, iar pe terasă se găsește o cafenea numită Café Oben (cafeneaua de sus).

Vara, din iunie până în septembrie, pe acoperiș se găsește un cinematograf în aer liber (Open Air Kino).

Adresa: Urban-Loritz-Platz 2, 1070

Rodica Roşca

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.