Ziarul electronic al arădenilor

Ventilatoare de terapie intensivă, transportate în Cehia cu două camioane ale ISU Arad

Un număr de 30 de ventilatoare de terapie intensivă achiziţionate prin programul RescUE de către Uniunea Europeană au fost trimise din România, care este una din ţările care gestionează rezervele medicale, către Cehia, fiind transportate cu două camioane puse la dispoziţie de ISU Arad.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a anunţat, vineri, că 30 de ventilatoare de terapie intensivă achiziţionate prin programul RescUE de către Uniunea Europeană au plecat, vineri, către Praga, Cehia, în sprijinul medicilor care intervin în lupta împotriva pandemiei generată de Covid-19.

„Misiunea este organizată în baza deciziei Comisiei Europene de a trimite echipamente medicale de terapie intensivă (ventilatoare) către Cehia, în urma solicitării de asistenţă. România, fiind una dintre gestionarele capacităţii RescEU europene pentru rezerve medicale, va pune la dispoziţie pentru o perioadă de 3 luni, în baza unui contract de comodat, cele 30 de ventilatoare de terapie intensivă achiziţionate prin programul amintit anterior“, arată IGSU.

Delegaţia DSU – IGSU este formată din 6 pompieri de la ISU Arad şi un medic din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Arad.

Potrivit ISU Arad, delegația este formată din lt. col Gale Claudiu, slt. Mihuț Claudiu, plt. adj șef Gabor Ion, plt. adj Gădărici Marius, plt. adj șef Milin Dragan, plt. Moldovan Alin și dr. Vultur Adrian, medic din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Arad,.

Transportul echipamentelor medicale va fi asigurat cu două camioane puse la dispoziţie de ISU Arad.

„Cele 30 de ventilatoarele de terapie intensivă indispensabile continuării îngrijirilor medicale care se impun pacienţilor aflaţi în stare gravă, ca urmare a infectării cu noul Coronavirus, nu fac parte din echipamentele medicale de terapie intensivă  aflate în stocul strategic al României“, precizează IGSU.

Decizia nr. 1313/2013/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 17 decembrie 2013 privind un mecanism de protecţie civilă al Uniunii stabileşte cadrul juridic de constituire a rescEU – rezerva de capacităţi a Uniunii Europene, ce vizează oferirea de asistenţă în situaţii în care capacităţile existente la nivel naţional şi cele angajate de statele membre nu sunt în măsură să asigure un răspuns eficace în caz de dezastre naturale şi provocate de om.

foto: ISU Arad

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.