Ziarul electronic al arădenilor

UPDATE 2 UTA va juca patru meciuri fără spectatori

Echipele Dinamo şi UTA Arad vor juca patru meciuri fără spectatori ca urmare a incidentelor petrecute la meciul direct, disputat la 8 martie, în etapa a 30-a din Superligă, a decis, miercuri, Comisia de Disciplină a FRF.

De asemenea, ambele grupări au primit câte o penalitate sportivă de 100.000 de lei.

„În temeiul art. 82.1 şi 3.e, art. 83.2.f din RD, cu aplicarea art. 42.1, raportat la art. 27 din RD, se sancţionează SC Dinamo 1948 SA cu măsura programării meciurilor fără spectatori pentru patru jocuri şi penalitate sportivă de 100.000 lei.

În temeiul art. 82.2 şi 3.e şi art.83.2.f din RD, cu aplicarea art. 42.1, raportat la art.27 din RD, se sancţionează clubul AFC UTA Arad cu măsura programării meciulor fără spectatori pentru patru jocuri şi penalitate sportivă de 100.000 lei”, anunţă lpf.ro.

Partida Dinamo – UTA Arad, scor 1-0, din etapa a 30-a a Superligii, ultima a sezonului regulat, a fost marcată de incidente între suporteri. Startul partidei a fost amânat din cauza materialelor pirotehnice aruncate pe suprafaţa de joc şi a unor bătăi între suporterii dinamovişti şi cei de la UTA Arad, ajutaţi de cei ai echipei de ligă secundă CSA Steaua.

Liderul galeriei echipei de fotbal CSA Steaua, Andrei Florescu, a fost plasat în arest la domiciliu, într-un dosar în care este acuzat că a participat la o încăierare cu suporterii lui Dinamo, la meciul Dinamo – UTA, desfăşurat pe Stadionul ‘Arcul de Triumf’.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti solicitase ca Andrei Florescu să fie arestat preventiv alături de alţi trei ultraşi, însă un judecător de la Tribunalul Bucureşti a decis ca liderul galeriei să fie plasat în arest la domiciliu, restul fiind în libertate sub control judiciar. Alţi trei suporteri care au participat la violenţe sunt cercetaţi sub control judiciar, măsură luată direct de către Parchet.

Infracţiunile pentru care sunt cercetaţi ultraşii sunt: încăierare, tulburarea ordinii şi liniştii publice şi producerea, experimentarea, prelucrarea, deţinerea, transportul, folosirea sau orice altă operaţiune cu materii explozive efectuate fără drept.

În cauză s-a reţinut că în data de 8 martie, în jurul orei 19:50, înainte de începerea partidei de fotbal dintre echipele FC Dinamo Bucureşti şi AFC UTA Arad, disputată pe Stadionul ‘Arcul de Triumf’, a avut loc un incident între membrii galeriei Dinamo, ce se aflau în Tribuna II Est a stadionului, şi membrii galeriei UTA Arad, sprijiniţi de suporteri ai echipei CSA Steaua Bucureşti, aflaţi în Peluza Sud, care au aruncat cu articole pirotehnice tip torţe şi au pătruns pe suprafaţa de joc, agresându-se reciproc.

UPDATE

Clubul UTA Arad:

„În urma incidentelor petrecute la meciul Dinamo București – UTA Arad, din data de 08.03.2024, clubul nostru a fost sancționat cu o penalitate sportivă de 100.000 lei și cu programarea a patru jocuri pe teren propriu fără spectatori, amendă record în istoria modernă a clubului.

Până în prezent, SCU a atacat autoritățile locale, persoane din conducerea orașului, conducerea clubului UTA, jucători, antrenori și alte persoane, dar nu s-a oprit la a împrăștia ură și dezbinare…

SCU și-a făcut magazin propriu, cu produse contrafăcute, ca să diminueze veniturile clubului.

Toate acestea au fost tolerate oarecum, dar a devenit de neacceptat, această ultimă acțiune prin care «frații» de la CSA Steaua au fost chemați la luptă, punându-li-se la dispoziție biletele gratuit (!), anticipându-se astfel, incidentele inevitabile dintre cele două grupări.

S-a creat astfel, cadrul «execuției» efective a abonaților clubului și a suporterilor care veneau la meciuri, dar și un impact negativ imens, asupra echipei.

Clubul a câștigat dreptul de a disputa mai multe meciuri acasă, în play-out-ul Superligii 2023-2024, însă vom fi cea mai dezavantajată echipă, rămânând cu un singur meci desfășurat în fața propriilor suporteri în această fază a competiției.

Cu sprijinul autorităților, vom lua toate măsurile pentru ca acest grup format din câteva persoane, din cauza cărora suferă acum un oraș întreg, să nu mai aibă acces pe stadion.

Ne cerem scuze, și în numele lor, de la toți utiștii adevărați.

Vă mai informăm că vom ataca prin recurs Hotărârea Comisiei de Disciplină”.

Clubul UTA Arad

UPDATE 2

Poziția SCU referitor la sancțiunea FRF împotriva clubului UTA

„Este deja de notorietate faptul că Federația Română de Fotbal, prin intermediul Comisiei de Disciplină, a decis ca AFC UTA Arad să dispute patru partide fără spectatori și să amendeze clubul arădean cu o amendă de 100.000 lei. Aceleași sancțiuni au fost aplicate și clubului Dinamo, iar ăsurile vin ca urmare a incidentelor din partida dintre Dinamo și UTA, din 08.03.2024.

Noi, asociația Suporter Club UTA, considerăm că aceste măsuri luate de către reprezentanții Federației Române de Fotbal la adresa clubului UTA sunt total injuste. Avem această opinie pornind de la faptul că nici măcar un singur suporter arădean, niciun utist, nu a luat parte la vreun incident înainte, în timpul sau după încheierea partidei Dinamo-UTA.

Acest lucru reiese, de altfel, chiar și din documentele Jandarmeriei Române, din declarațiile publice ale reprezentanților acestei instituții, respectiv din declarațiile publice ale reprezentanților clubului gazdă (Dinamo București). Reiterăm faptul că niciun suporter arădean nu a fost implicat în incidente, niciun suporter arădean nu a intrat pe suprafața de joc, niciun suporter arădean nu a folosit materiale pirotehnice și, evident, drept urmare, niciun suporter arădean nu a fost sancționat de către autoritățile competente. Incidentele au avut loc strict între suporterii bucureșteni, iar acest lucru reiese din toate rapoartele oficiale, dar și din imaginile care au fost publicate de o sumedenie de instituții media din toată țara.

Astfel, considerăm total injustă decizia Comisiei de Disciplină din cadrul FRF de a pune semnul egal între organizatorii evenimentului, adică clubul Dinamo, respectiv oaspeți, adică clubul UTA. Nu putem înțelege cum s-a ajuns la decizia de a fi sancționat clubul UTA și cum se face clubul UTA vinovat de faptul că clubul gazdă nu a luat toate măsurile necesare pentru a preîntâmpina posibilele incidente. Era cunoscut de către toate părțile implicate faptul că partida este una cu grad de risc ridicat și, cu toate acestea, măsurile organizatorilor au lăsat de dorit.

Nu în ultimul rând, dorim să facem câteva precizări cu privire la decizia Suporter Club UTA de a oferi acces gratuit suporterilor arădeni la partida respectivă. Suporter Club UTA a oferit un număr de 114 bilete exclusiv suporterilor care au făcut deplasarea din Arad la partida dintre Dinamo și UTA, iar în acest sens există și documente justificative. Suporterii din București prezenți la partidă în sectorul destinat oaspeților au intrat pe stadion cu acordul Jandarmeriei Române, aceștia achiziționându-și singuri biletele de la casieria clubului Dinamo.

Subliniem faptul că SCU nu a oferit bilete gratuite suporterilor din București! De altfel, suporterii bucureșteni nici măcar nu erau ajunși la stadion în momentul în care suporterii arădeni au făcut accesul pe Arena „Arcul de Triumf”, aceștia ajungând cu mult după aceea.

De asemenea, precizăm că decizia SCU de a acorda gratuit bilete arădenilor a avut la bază importanța partidei, o partidă în urma căreia UTA putea obține performanța calificării în Play-Off-ul Superligii. A fost modul nostru de a stimula arădenii să facă deplasarea și să își încurajeze echipa în poate cel mai important meci al sezonului, dar și un semn de recunoștință pentru cei care urmau să facă o deplasare destul de lungă și obositoare.

În final, în ciuda divergențelor dintre suporteri și conducerea clubului UTA, sperăm și chiar îndemnăm pe aceștia din urmă să conteste prin toate mijloacele posibile aceste măsuri ale Federației Române de Fotbal, măsuri pe care, așa cum spuneam, le considerăm total injuste. Avem încredere că această nedreptate poate fi îndreptată, pentru că absolut toate dovezile arată cât se poate de clar că suporterii arădeni nu au încălcat legea sau regulamentele forurilor fotbalistice. Totodată, ne asumăm să punem la dispoziția clubului UTA documente și/sau informații care să stea la baza contestării deciziei FRF”.

Incidente la meciul Dinamo – UTA Arad înainte de partidă

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.