Ziarul electronic al arădenilor

Un nou termen pentru finalizarea unei zone de agrement din Arad finanţată cu bani europeni

Consilierii municipali din Arad au aprobat, miercuri, un nou termen pentru finalizarea zonei de agrement de lângă Pădurea Ceala, proiect cu o valoare de peste 27 de milioane de lei şi finanţat parţial cu bani europeni, dar care este întârziat deja cu un an.

Extinderea termenului de finalizare a proiectului zonei de agrement până la 31 octombrie 2024 a fost aprobată cu unanimitate de consilieri la solicitarea executivului Primăriei Arad, care a invocat diferite probleme apărute pe parcursul derulării investiţiei.

„Lucrările s-au desfăşurat anevoios în special în perioadele cu ploi sau cele de iarnă, când a fost îngreunat accesul cu utilaje în incinta şantierului, ceea ce a determinat întârzieri faţă de graficul iniţial asumat faţă de finanţator. În prezent, lucrările sunt în fază avansată (spre finalizare), dar există rezerva de a nu reuşi recepţionarea lucrărilor până la data de 30 iunie 2024”, se arată în raportul Primăriei, care a însoţit proiectul supus aprobării în şedinţa Consiliului Local Municipal.

Acelaşi document precizează că atât Agenţia de Dezvoltare Regională Vest, cât şi Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene au permis decalarea proiectelor nefinalizate şi finanţate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 „cu condiţia finalizării integrale a activităţilor din fonduri proprii şi atingerii indicatorilor, rezultatelor şi obiectivelor propuse până cel târziu la data de 31 decembrie 2024”.

Referitor la finanţare, reprezentanţii Primăriei Arad declaraseră, în luna mai, pentru Agerpres, că nu mai există riscul pierderii banilor europeni, pentru că fondurile obţinute au fost deja cheltuite până la finalul anului trecut, iar lucrările care continuă sunt cu fonduri locale.

Firma care a câştigat licitaţia şi realizează lucrările la zona de agrement din vecinătatea străzii Mărului, lângă Pădurea Ceala, avea termen iniţial luna iunie 2023 pentru a închide şantierul, însă pentru că, în august 2023, stadiul fizic de realizare a lucrărilor era de 80%, a beneficiat de o prelungire a termenului până la 31 decembrie.

În acest an, s-a mai decis o prelungire, până la 30 iunie, pentru ca acum prelungirea să fie până în toamnă.

În august 2023, viceprimarul Lazăr Faur explica depăşirea termenului iniţial prin faptul că proiectarea „nu a ţinut cont de nevoia reală de irigare a terenului de 28 de hectare”.

„A fost necesară realizarea suplimentară de puţuri, foraje”, spunea viceprimarul, care afirmase că al doilea motiv pentru întârzierea proiectului a fost vremea foarte ploioasă din prima parte a anului 2023.

Primăria Arad a demolat aproximativ 70 de construcţii ilegale de pe strada Mărului, majoritatea case improvizate sau colibe, pentru a amenaja baza de agrement şi pentru activităţi sportive de la marginea oraşului, situată între cartierul Alfa şi Pădurea Ceala.

Proiectul „Revitalizarea Zonei Strada Mărului şi Amenajarea ca Zonă de Agrement” are o valoare de 27,6 milioane de lei (inclusiv TVA), mai mult de jumătate fiind bani europeni. Administraţia locală construieşte terenuri de sport, un camping, spaţii de joacă pentru copii, piste pentru biciclete şi amenajează lacul din zonă.

sursa: Agerpres

Un nou termen depăşit pentru finalizarea zonei de agrement de lângă Pădurea Ceala

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.