Ziarul electronic al arădenilor

Un nou termen depăşit pentru finalizarea zonei de agrement de lângă Pădurea Ceala

Finalizarea zonei de agrement de lângă Pădurea Ceala, din municipiul Arad, proiect cu o valoare de peste 27 de milioane de lei, finanţat parţial cu bani europeni, ar urma să aibă loc cu un an întârziere, după ce două termene acordate de administraţia locală constructorului au fost depăşite până acum.

Firma care a câştigat licitaţia şi realizează lucrările la zona de agrement din vecinătatea străzii Mărului avea termen finalul lunii iunie 2023 pentru a închide şantierul, însă pentru că în august 2023 stadiul fizic de realizare a lucrărilor era de 80%, a beneficiat de o prelungire a termenului până la 31 decembrie.

În pofida întârzierii proiectului, pierderea fondurilor europene a fost evitată pentru că Autoritatea de Management a Programului Operaţional Regional 2014-2020 a emis încă din 2022 o instrucţiune prin care dădea posibilitatea prelungirii perioadei de implementare a proiectelor până la 31 decembrie 2023, avându-se în vedere dificultăţile apărute în derularea contractelor în urma pandemiei de COVID-19 şi izbucnirii conflictului din Ucraina.

Totuşi, cu doar 20% din lucrări de executat, nici termenul de la 31 decembrie nu a fost respectat, iar în prezent şantierul este departe de a fi închis, pentru că terenurile de sport sunt încă în lucru, la fel şi unele alei sau instalaţii.

Referitor la această situaţie, reprezentanţii Primăriei Arad au declarat, miercuri, pentru Agerpres, că nu mai există riscul pierderii finanţării europene, pentru că fondurile obţinute au fost deja cheltuite până la finalul anului trecut, iar lucrările care continuă sunt cu fonduri locale.

„Constructorul a întâmpinat dificultăţi de aprovizionare cu materiale sau a înregistrat întârzieri la livrare, motiv pentru care graficul de lucrări a fost dat peste cap. Lucrările s-au desfăşurat anevoios în special în perioadele cu ploi sau cea de iarnă, când a fost îngreunat accesul cu utilaje în incinta şantierului, ceea ce a determinat întârzieri faţă de graficul iniţial asumat faţă de finanţator”, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Ralu Cotrău.

Conform sursei citate, se estimează că finalizarea zonei de agrement va avea loc cel târziu la 31 iunie 2024, adică la un an distanţă de termenul iniţial.

În august 2023, viceprimarul Lazăr Faur explica depăşirea termenului iniţial prin faptul că proiectarea „nu a ţinut cont de nevoia reală de irigare a terenului de 28 de hectare”. „A fost necesară realizarea suplimentară de puţuri, foraje”, spunea viceprimarul, care afirmase că al doilea motiv pentru întârzierea proiectului a fost vremea foarte ploioasă din prima parte a anului 2023.

Primăria Arad a demolat aproximativ 70 de construcţii ilegale de pe strada Mărului, majoritatea case improvizate sau colibe, pentru a amenaja baza de agrement şi pentru activităţi sportive de la marginea oraşului, situată între cartierul Alfa şi Pădurea Ceala.

Proiectul „Revitalizarea Zonei Strada Mărului şi Amenajarea ca Zonă de Agrement” are o valoare de 27,6 milioane de lei (inclusiv TVA), mai mult de jumătate fiind bani europeni. Administraţia locală construieşte terenuri de sport, un camping, spaţii de joacă pentru copii, piste pentru biciclete şi amenajează lacul din zonă.

sursa: Agerpres

Termen depăşit pentru zona de agrement în curs de realizare lângă pădurea Ceala

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.