Un tur prin oraşul Viena trebuie să cuprindă ca şi itinerarii şi puncte de reper atât clădirile vechi, cât şi pieţele, muzeele şi parcurile. Printre acestea se numără Academia de Arte Pastice, Muzeul Albertina, piaţa veche din oraşul istoric şi parcul în stil franţuzesc.
Academia de Arte Platice
Academia de Arte Plastice (1, Schillerplazt 1) cu o vechme de mai bine de 300 de ani, este cea mai veche academie din Europa recunoscută şi pe plan internaţional.
Aici studiază aproximativ 1.000 de studenţi, iar spectrul studiului se întinde de la pictură şi sculptură până la arhitectură, fotografie, video, scenografie, restaurare etc. Ca şi universitate, Akademia pune accent deosebit pe cercetare. Academiei îi aparţine şi o galerie de picturi (250) cu lucrări de Hieronymus Bosch Lucas Cranach, Rembrandt van Rijn, Peter Paul Rubens, Tizian, Bartolomé Esteban Murillo şi Giovanni Antonio Guardi).
Informaţii utile:
Gemäldegalerie (Galeria de picturi)
1, Schillerplatz 3
Marţi-duminică între orele 10.00 – 18.00
Muzeul Albertina
Albertina (1, Augustinerstraße 1) este un muzeu în centrul Vienei, adăpostit în Palatul Erzherzog Albrecht, care cuprinde una dintre cele mai mari şi mai renumite colecţii de grafică din lume, şi anume 65.000 de desene şi acuarele şi peste un milion de pagini de grafică aparţinând aproape tuturor artiştior plastici din ultimii 600 de ani. Colecţia arhivată cuprinde lucrări de la goticul târziu până la arta contemporană. Numele Albertina provine de la numele celui care i-a pus bazele şi anume Albert Kasimir von Sachsen-Teschen. O expunere a tuturor lucrărilor nu este posibilă din cauza bogăţiei colecţiei şi de aceea sunt expuse prin rotaţie doar câte o parte. Din luna martie pâna în octombrie, adică în perioada cea mai vizitată, sunt expuse mai ales tablourile cele mai renumite şi anume Dürer, Leonardo da Vinci, Raffael, Michelangelo, Rubens, Rembrand, Schiele, şi aproape fără excepţie toţi pictorii din secolul al XV-lea până în prezent.
Informaţii utile
Zilnic între orele 10.00 – 18.00
Miercurea între orele 10.00 – 21.00
Univeristatea din Viena (foto)
Alte Universität (lat. Alma Mater Rudolphina Vindobonensis) Universitatea din Viena, (Dr. Ignaz-Seipel-Platz) este cea mai veche Universitate din Austria şi cu cei 85.000 de studenţi şi cea mai mare de limbă germană. Construită în 1365, este a doua cea mai veche clădire din fostul imperiu sacru roman. În 2004, Faculatea de medicină s-a desprins de Universitate şi a devenit de sine stătătoare. Cu toate acestea există mai bine de 130 de direcţii de studiu.
Piaţa istorică din oraşul vechi
Am Hof (La Curte) (1 Bezirk) este una dintre cele mai mari şi renumite pieţe istorice din oraşul vechi. În trecut, aici a fost centrul oraşului, iar „flerul feudal” a rămas până în ziua de astăzi şi este de remarcat arhitectura faţadelor deosebit de frumoase ale clădirilor.
Ceasul Anker
Ankeruhr (Ceasul Anker), (1, Hohe Markt 10) este un ceas special, care de fapt, este construit în formă unui pod ce leagă două clădiri. Ceasul construit între 1911 şi 1914 şi este un tribut pentru 12 personalităţi ale istoriei vieneze, prezentate ca figuri din cupru care au câte o cifră romană pentru oră pe cap, în timp ce pentru minute pe deasupra lor trece o scală orizontală. „Podul-ceas” are o lungime de zece metri, o înălţime de 7,5 metri şi un diametru de 4 metri şi este o atracţie pentru turişti. Pe parcursul a 12 ore apar aceste 12 figuri, iar zilnic la ora 12.00 are loc o paradă a acestora.
Parcul franţuzesc
Augarten (2, Obere Augartenstraße 1-3) este un parc în stil franţuzesc, care pe lângă un gazon îngrijit cu rondouri de flori deosebite, oferă pentru vienezi şi turişti un areal de 52,2 ha cu alei umbroase de castani, tei, arţari, frasini, ulmi.
Augarten este un loc ideal atât pentru odihnă cât şi pentru activităţi sportive. Ca şi pentru aproape toate celelalte parcuri din Viena, intrarea pe timp de noapte nu este posibilă, căci cele 5 porti se închid la lăsarea serii până dimineaţa devreme. Pe tăbliţe metalice la porţile parcului se poate citi programul de acces. Augarten adăposteşte diverse aşezăminte cum este de exemplu Arhiva de filme austriacă, Manufactura de porţelan Augartren, Palatul Augarten, Augarten Contemporary, fostul Atelier Augarten unde din 2001 au loc expoziţii de arta contemporană şi este deschis de joi până duminică de la 11.00 la 19-00, renumitul „Cor vienez de baieti” (Wiener Sängerknaben) un cămin de bătrâni, o şcoală, un ştrand în aer liber pentru copii şi nu în ultimul rând mai multe terenuri de sport.
Biserica gotică
Augustinerkirche (1, Augustinerstraße 3) este o biserică gotică romano-catolică din centrul Vienei, construita în jurul anului 1430 şi care face astăzi parte din tractul Albertina-Hofburg.
(Rodica Roşca)