Ziarul electronic al arădenilor

Castelele din Viena, transformate în muzee de artă

Fosta reşedinţă de vară a prinţului Eugen de Savoia, parcul care a făcut parte din fostele grădini imperiale, dar şi grădina botanică, sunt doar câteva dintre atracţiile care trebuie văzute de orice călător prin capitala Austriei.

Belvedere, o necesitate pentru fiecare vizitator, este fosta reşedinţă de vară a prinţului Eugen de Savoia (1663-1736), o grandioasă construcţie în stil baroc, formată din două palate (cel de sus – Obere Belvedere şi cel de jos -Untere Belvedere) care adăpostesc astăzi arta austriacă din Evul Mediu până în prezent.

După modelul castelului Versailles, prinţul Eugen de Savoyen a lăsat să se construiască aceste două palate timp de 10 ani (1714-1724). Unteres Belvedere (Prinz Eugen Straße 27) i-a servit prinţului ca reşedinţă de vară, iar Oberes Belvedere (Rennweg 6) era folosit pentru recepţii. Cele două castele sunt legate printr-o grădină în formă de terasă.

Astăzi, cele două locaţii adăpostesc muzee, cel de jos un muzeu de artă baroc şi cel de sus o galerie de artă din secolul al XIX-lea şi secolul XX, deschise zilnic între 10.00 şi 18.00.

Burgteater (Teatrul Burg) (Dr.-K.-Lueger-Ring 2) este un teatru naţional, o instituţie de prim rang construită între 1874 şi 1888 şi refăcută între 1948 şi 1955, după ce a ars complet în timpul războiului la bombardament. El are astăzi 1.313 locuri pe scaune, 109 locuri în picioare, este una dintre cele mai reprezentantive scene din Europa şi după Comedia franceză, a doua cea mai veche, precum şi cel mai mare teatru de limbă germană.

Burggarten este un parc deschis publicului care se află pe Ringul Vienez.

Burggarten, parte din fostele grădini imperiale, a fost refăcut în 1818 după ce a fost devastat de armata franceză. Franz al II-lea, supranumit „regele florilor”, lucra uneori el însuşi în acestă grădină de flori. Uneltele sale de grădinărit s-au păstrat până în ziua de astăzi. Până în 1918, el nu a fost deschis publicului. Astăzi oricine poate să se bucure de oaza de verdeaţă din mijlocul oraşului, căci Burggarten este un parc cu o atmosferă intimă. Cărările lui înguste împrumută un sentiment de provincie în mijlocul oraşului. Parcul adăposteşte statuile unor personalităţi renumite printre care se numără Mozart, Goethe, Franz I, Franz Josef.

Burggarten a fost amenajată pe o suprafaţă de 38.000 metri pătraţi şi se găseşte între Hofburg şi Opera.

Intrările sunt pe Ring, la Hofburg şi în vecinătatea Operei.

Botanischer Garten (Gradina botanică) (foto) atrage şi ea vizitatorii cărora le aduce în mijlocul Vienei natura mai aproape. I s-a pus bazele în 1754 şi aparţine Universităţii din Viena. O mare parte a grădinii botanice care se învecinează cu Belvedere este deschisă vizitatorilor şi serveşte ca oază de linişte şi odihnă.

Grădina are o mulţime de plante rare şi o colecţie impesionantă de orhidee. De la Insulele Canare, prin Africa şi America, înapoi la Alpi şi până la Marea Neagră, într-o plimbare pe cele 8 hectare ale grădinii botanice a Universităţii din Viena (Rennweg) se pot admira cca. 10.000 de soiuri de plante ale planetei noastre.

(Rodica Roşca)

Foto: www.viennaresidence.com

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.