Ziarul electronic al arădenilor

Dunărea, atracţie turistică permanentă în Viena

Dunărea este unul dintre obiectivele turistice ale capitalei Austriei, care continuă să atragă turişti. Fie că este vorba despre Turnul Dunării sau despre canalele vechi şi cele noi construite, turiştii rămân mereu surprinşi de peisajul oferit de fluviu.

Donauturm (Turnul Dunării) este şi el unul dintre emblemele de seamă ale Vienei. Înalt de 252 m, turnul are două lifturi rapide care în 45 de secunde te duc la 170 m înălţime, unde se gaseşte un restaurant rotitor.

Restaurantul se învârte în jurul axei sale o dată pe oră şi de sus se poate admira perfect panorama oraşului şi împrejurimilor. Turnul a fost construit în 1964, cu ocazia unei expoziţii internaţionale de grădinărit.

Donaupark (Parcul Dunării) este locul care invită vizitatorii să se relaxeze sau să facă sport. Cei curajoşi pot practica, de la 152 m, bungee-jumping. Parcul Dunării se află la 1220 Wien Donauturmstraße 4 şi este deschis zilnic, până la ora 23.00.

La Viena, Dunărea curge pe o lungime de 24 km, de la nord-vest la sud-est. O mulţime de inundaţii, care au avut loc de-a lungul anilor, au creeat mereu mai multe braţe false. Între anii 1870 şi 1875, braţele false au fost asanate şi formate în aşa fel încât să nu mai permită crearea altora. Dunărea a primit atunci o nouă albie, un braţ de 17 km, Dunărea mică, numită Donaukanal (canalul Dunării).

Paralel, s-a construit, pe o lungime de 21 de km, noua Dunăre, Neue Donau, unde în anii ’70, s-a organizat o zonă de recreere – Donauinsel (Insula Dunării), asfel că acum în Viena există 4 variante de Dunăre: Dunărea (fluviul), „Donaukanal”, „Neue Donau” şi „Alte Donau” (Dunărea veche) un braţ vechi al Dunării, rămas din parcursul ei din trecut.

Dorotheum (Dorotheergasse 17), cea mai mare casă de licitaţii din Austria, cu 2.400 de licitaţii pe an, aparţine celor mai mari case de amanet din lume. În 1360 aici a fost construită o capelă pentru slăvirea martirei Dorothea, locul acesteia fiind luat mai târziu de o mănăstire, (Dorotheerkloster), clădire care în 1788 a preluat funcţia de loc de informaţie şi amanet, asfel că a primit numele de Dorotheum. Construcţia actuală, în stil neobaroc, a fost ridicată între 1898 şi 1901. În jurul ei s-au deschis o mulţime de magazine de antichităţi. Între timp, Dorotheum are deschise în Viena 16 filiale.

Dominikanerkirche (Postgasse 4) este biserica ordinului Dominicanilor, înfiinţat în secolul al XIII-lea de Sfântul Dominikus. Dominicanii au fost aduşi la Viena în 1226, iar în 1236 a fost sfinţită prima lor biserică. După mai multe incendii şi distrugeri între 1631 şi 1634 a fost construită biserica actuală care se numără printre cele mai renumite biserici ale barocului de început din Viena.

(Rodica Roşca)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.