Obiectivele turistice ale Vienei pot fi întâlnite la tot pasul. Fie că sunt în centru sau în alte zone, acestea oferă atractivitate prin istoria lor, prin arhitectură şi prin povestea oamenilor pe care i-au găzduit.
Ephesos-Museum (Muzeul EPHESOS)
Ephesos se află pe actualul teritoriu al Turciei şi a fost unul dintre cele mai renumite oraşe din antichitate. Aici s-a aflat una dintre cele 7 minuni ale lumii şi anume templul zeiţei Artemis, aici a trăit Heraclit şi tot aici s-a dezvoltat una dintre primele societăţi creştineşti din antichitate. În timpurile romane, Ephesos a fost capitala provinciei Asia, cu o populaţie de 200.000 de locuitori.
Încă din anul 1895, arheologii austrieci au facut săpături pentru a scoate la suprafaţă ruinele din Ephesos. Până în 1906, au fost aduse la Viena o mulţime de obiecte descoperite acolo care sunt expuse în Muzeul Ephesos, dăruite împăratului de către sultan. Printre obiecte se numără relieful uriaş al unei pietre funerare şi o statuie a unui atlet de 1,91 m.
Adresa: 1, Heldenplatz, Neue Burg
deschis: de miercuri până duminică, de la 10.00 la 18.00
Fiakermuseum (Muzeul Trăsurilor)
Muzeul Trăsurilor oferă o documentaţie despre istoria acestei instituţii vieneze. Aceste mijloace de transport provin de la Paris şi locul de plecare acolo este biserica St. Fiacre. La Viena, trăsurile au fost numite “fiakre”. Până când au apărut taxiurile, la sfârşitul secolui al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, trăsurile au fost un important mijoc de transport. Astăzi, mai circulă circa 35-40 de trăsuri, care reprezintă o atracţie turistică.
În muzeu se pot vedea fotografii, diplome, modele de trăsuri, tablouri şi alte exponate. Muzeul este o aglomerare de obiecte, însă fără prea multe explicaţii. Numele muzeului poate că pretinde mai mult, dar este vorba de doar trei încăperi mici, în care sunt expuse aceste “amintiri”.
Adresa: Veronikagasse 11, 1170 Wien;
Deschis: în prima miercuri din lună, între orele 10.00 – 12.00
intrarea este gratuită
Figarohaus-Mozarthaus (foto)
Trei ani, între 1784 şi 1787, Mozart a trăit în Viena într-o casă tipic vieneză. Aici, el a scris „Nunta lui Figaro“. De cinci ani, cunoscuta Casă Figaro din apropierea de Stephnsdom a primit numele de Casa Mozart, după ce a fost restaurată şi deschisă exact în ziua în care compozitorul ar fi împlinit 250 de ani. Aici, la etajul I, a trăit Mozart cu întreaga familie, 2 ani şi jumătate. Mozart a călătorit foarte mult şi nu a locuit prea mult într-un loc, dar totuşi aici el a stat ceva mai mult. De la deschidere, casa a fost vizitată de aproape de un milion de turişti, pentru că este singura locuinţă întreţinută în care a trăit Mozart la Viena, unde se spune că au fost cei mai fericiţi ani în care a fost recunoscut ca şi compozitor imperial. La o vizită se pot afla multe despre Mozart, despre muzica lui, despre Viena şi timpurile contemporane cu el.
Adresa: 1, Wien, Domgasse 5
Casa Mozart este deschisă zilnic, între orele 10.00 – 19.00.
Mănăstirea şi Biserica Franciscană
Franziskanerplatz, cu Franziskanerkloster şi kirche (Mănăstirea şi Biserica Franciscană), este un loc vechi şi liniştit în “inima“ Vienei. În piaţă se află Mosesbrunner (fântâna* lui Moses) construită în anul 1798. Statuia este din bronz, iar bazinul din piatră este de la începutul secolui al XVII-lea şi a fost adus acolo de la casa Franziskanerplatz 6, unde a fost construit iniţial.
*Fântânile publice din Viena au folosite încă din timpurile romane, pentru a asigura nevoile de apă ale populaţiei şi pentru a folosi în caz de incendii. De-a lungul timpului, aceste fântâni au primit o funcţie decorativă şi au fost restaurate reprezentativ.
Feryung, una dintre cele mai cunoscute pieţe ale Vienei
Freyung este una dintre pieţele cele mai cunoscute ale Vienei. Numele ei vine de la “frei” = liber şi se datorează unui drept pe care călugării benedictini ai mănăstirii scoţiene, Schottenkloster* şi l-au obţinut încă din secolul al XII-lea. Astfel, ei puteau să primească pe cei care erau urmăriţi şi să îi apere de cei care vroiau să-i trimită în faţa tribunalului. Abia Maria Theresia a ridicat acest drept, după care Freyung a devenit un loc un de distracţii în care muzicienii şi actorii dădeau în treacăt spectacole. În secolele al XVII-lea şi al XVIII-lea s-au construit în jurul mănăstirii palatele care astăzi se găsesc la Freyung şi anume Palatul Ferstel, Palatul Harrach, Palatul Kinsky, Palatul Hardegg.
*Schottenklöster (mănăstiri scoţiene) au fost denumite mănăstirile construite pe continentul european în sudul teritoriilor de limba germană în jurul anului 1.200 de către călugarii irlandezi. Încă din evul mediu timpuriu aceşti călugări au plecat din Irlanda ca misionari. Pe vremea aceea Irlanda s-a numit în latină Scoţia Maior, de aceea călugarii irlandezi au fost numiţi şi “Schotten” (scoţieni) sau “Iroschotten” (iroscoţieni) iar biserica lor de atunci, care era independentă de Roma, a fost denumită “Iroschottische Kirche”
(Sigmud) Freud-Museum
Museul (Sigmund) Freud (1856-1939) prezintă în fosta locuinţă şi cabintetele sale de consultaţii, o documentaţie despre viaţa şi opera sa. Aproape o jumătate de secol, din 1891 până în 1938 cunoscutul psihoanalist austriac Sigmund Freud a locuit în acestă casă. Aici, el a scris studiile sale revoluţionare, printre care şi “Traumdeutung”, adică tălmăcirea viselor. Fosta locuinţă a lui Freud a cuprins 15 camere, din care s-au păstrat doar cele în care a avut cabinetele de consultaţii.
Aranjamentul muzeului a fost făcut în 1971, cu ajutorul Anei Freud, cea mai tânără fiica a sa. Toate obiectele sunt originale, printre care sala de aşteptare, colecţia sa de antichităţi, autografele şi primele ediţii ale operei sale, toate arată vizitatorului anturajul său cultural şi începuturile psihoanalizei, prin obiecte care amintesc de vremurile în care acesta a trăit.
Cei interesaţi de psihoanaliză trebuie să-şi facă timp pentru a vizita acest muzeu foarte interesant.
9, Berggasse 19 deschis zilnic, între orele 9.00 – 17.00
(Rodica Roşca, foto: flickr.com)