Ziarul electronic al arădenilor

Trafic restricționat pentru camioane pe drumurile județene, în perioadele de caniculă

Circulaţia camioanelor de mare tonaj va fi interzisă pe drumurile judeţene din Arad, în intervalul orar 12.00 – 18.00, în zilele în care va fi caniculă, a decis Consiliul Judeţean (CJ), care în ultimii ani a reclamat de mai multe ori că drumurile sunt distruse de firmele de transport care nu respectă tonajul.

CJ Arad a anunţat, marţi, că „interzice traficul greu pe drumurile judeţene“ în zilele în care se instituie cod roşu sau cod portocaliu de caniculă. Măsura vizează camioanele cu o greutate de peste 20 de tone.

„Am luat această hotărâre pentru a proteja drumurile judeţene, mai ales că ne confruntăm şi cu problema supratonajului, practicată de unele firme. În ultimii cinci ani s-au asfaltat sau sunt în curs de asfaltare peste 450 de kilometri de drumuri judeţene (în Arad – n.r.), iar până în 2024 vom ajunge la 700 de kilometri. Este o investiţie fără precedent în România şi ar fi păcat ca aceste drumuri să fie distruse din cauza faptului că nu se respectă legislaţia“, a declarat Ionel Bulbuc, vicepreşedinte al CJ Arad.

Pe portalul www.cjarad.ro, instituţia va publica drumurile publice pe care se vor aplica restricţii şi perioadele în care acestea vor fi valabile.

Restricţiile de circulaţie instituite nu se vor aplica transporturilor de animale vii şi de produse perisabile de origine animală şi vegetală, vehiculelor care participă la intervenţii în caz de forţă majoră, transporturilor în caz de fenomene naturale care afectează căile de comunicaţii şi telecomunicaţii, zonele locuite şi obiectivele de interes naţional, transporturilor funerare, transporturilor de echipamente de prim-ajutor şi ajutoare umanitare în cazul unor calamităţi sau dezastre naturale, transporturilor poştale, transporturilor pentru distribuirea de carburanţi, transporturilor de mărfuri sub temperatură controlată, transporturilor cu vehicule destinate prin construcţie tractării vehiculelor avariate şi transporturilor cu vehicule specializate destinate salubrizării.

În ultimii ani, preşedintele CJ Arad, Iustin Cionca, a atras atenţia de mai multe ori că firmele de transport nu respectă tonajul, iar drumurile judeţene sunt distruse sistematic, motiv pentru care au fost amenajate pe căile de comunicaţii rutiere mai multe cântare şi au fost organizate mai multe acţiuni de verificare pentru aplicarea de amenzi transportatorilor.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.