Ziarul electronic al arădenilor

Tipuri de șuruburi și cum să le alegi pe cele potrivite

Atunci când construiești, unele dintre cele mai importante elemente sunt șuruburile de fixare. Șuruburile sunt nelipsite din viața noastră de zi cu zi, iar ele pot fi de mai multe tipuri.

Recomandarea specialiștilor este aceea de a folosi acele tipuri de șuruburi speciale pentru materialele cu care lucrezi. Află din acest material care sunt aceste tipuri de șuruburi, dar și cele mai comune utilizări ale acestora!

Șuruburi pentru beton

Betonul este unul dintre cele mai rezistente materiale de construcții, așa că vei avea nevoie de șuruburi pentru beton capabile să asigure prinderea corectă a elementelor. Aceste tipuri de șuruburi sunt realizate din aliaje foarte rezistente, capabile să preia încărcările puternice, precum eforturile de întindere, încovoiere și forfecare.

Un șurub este în mod normal realizat dintr-o tijă și un cap (floare). Tija poate diferi ca lungime, în funcție de adâncimea în care trebuie să fie fixat șurubul.

Șuruburile pentru beton au tije filetate, care sunt menite să străpungă foarte bine betonul și să adere foarte bine la suprafețe, astfel încât prinderile să fie cât mai bine efectuate.

Șuruburi pentru lemn

Cel mai adesea șuruburile pentru lemn sunt utilizate pentru realizarea elementelor de mobilier, pentru montajul feroneriei sau pentru diferite prinderi la nivelul elementelor constructive.

În cazul lucrărilor de prindere în lemn este recomandat să folosești șuruburi cu cap hexagonal sau șuruburi cu cap înecat, însă este necesar să discuți cu specialiștii pentru a putea alege în mod corect tipurile de șuruburi necesare.

Șuruburi pentru elemente de metal

Dincolo de prinderile realizate cu ajutorul sudurii, elementele din metal pot fi prinse și cu ajutorul șuruburilor. Desigur, este nevoie de atenție atunci când alegi șuruburile pentru acest material, deoarece oțelul va avea nevoie de șuruburi de calitate, pregătite să reziste la solicitări mari.

Pentru prinderile pe elemente metalice sunt folosite șuruburile metrice. Aceste șuruburi metrice sunt o clasă specială de șuruburi, care asigură o durabilitate mare, dar și o rezistență pe măsură.

Există mai multe tipuri de șuruburi metrice din care poți alege și mai multe materiale din care acestea sunt realizate. Vei vedea că există șuruburi metrice din oțel, alamă sau oțel inoxidabil, toate cu rezistențe foarte bune la solicitări.

Șuruburi pentru tablă

Chiar și elementele din tablă necesită fixare, cum ar fi în cazul gardurilor sau acoperișurilor. Există și în acest caz câteva tipuri de șuruburi pe care poți să le alegi, cum ar fi șuruburile cu cap de tip lentilă, șuruburi cu cap înecat sau șuruburi cu cap hexagonal.

Pe lângă toate aceste tipuri de șuruburi vei vedea că vei putea găsi și șuruburi rapide sau șuruburi de montaj, folosite cel mai adesea pentru prinderea elementelor de rigips, cum ar fi în cazul realizării de pereți de compartimentare sau în cazul închiderilor pentru izolații cu vată minerală bazaltică.

Cum să alegi eficient tipurile de șuruburi?

Pentru a alege în mod corect șuruburile de care ai nevoie este important să urmărești specificațiile proiectantului sau pe cele ale șefului de șantier în cadrul proiectului tehnic. De cele mai multe ori acești specialiști sunt cei care îți pot oferi îndrumare în ceea ce privește alegerea corectă a șuruburilor.

Pentru a alege șuruburile, va trebui să iei în calcul următoarele aspecte:

  • Ia în calcul materialul pe care încerci să îl străpungi;
  • Alege șuruburile luând în calcul specificațiile acestora;
  • Alege șuruburile estimând gradul de încărcare.

Alegerea șuruburilor este deosebit de importantă dacă vrei să te bucuri de lucrări calitative, așa că va trebui să optezi pentru elemente de prindere de calitate, pe care le poți găsi în materiale specializate. Alege așadar șuruburi rezistente și bucură-te de lucrări realizate în cele mai bune condiții de siguranță.

sursa foto: unsplash.com

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.