Ziarul electronic al arădenilor

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Post aspru și multe interdicții

Pe 29 august,  credincioşii ortodocşi, catolici și greco-catolici prăznuiesc Tăierea Capului Sfântului Ioan, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului.

Sărbătoarea Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul este ultima dintre sărbătorile înscrise cu roșu în calendar din cursul anului bisericesc, care începe cu luna septembrie și se încheie cu luna august.

Sfântul Ioan Botezătorul l-a criticat public în mod repetat pe împaratul Irod Antipa pentru culpa de a se fi căsătorit cu Irodiada, fosta soție a fratelui său vitreg, Philippus, fapt care a atras întemnițarea sa în cetatea Machaerus, din Pereia (azi in Iordania).

La o petrecere cu multi oaspeți, Salomeea, fiica Irodiadei, ar fi dansat în fața tatălui său vitreg, Irod Antipa, cerându-i capul lui Ioan Botezatorul în schimbul favorului de a-i deveni amantă. Potrivit scripturilor, Ioan Botezatorul a fost ucis în aceeași seară, prin decapitare, iar capul său i-a fost dus Salomeei pe o tavă.

Trupul lui Ioan Botezătorul a fost dus de susținătorii săi în orașul Samaria (azi în Israel), unde a fost îngropat.

În amintirea tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, Biserica Ortodoxă a rânduit ca ziua de 29 august să fie zi de post aspru.

Potrivit credinţelor populare, ar trebui să nu se mănânce struguri şi să evite varza şi alimentele de culoare roşie.

În memoria sângelui vărsat de către Sântion sau Sântion de toamnă (cum mai e numit, în popor, Sfântul Ioan Botezătorul), tradiţia cere să nu se consume vin roşu, nici alimente şi mâncăruri gătite, care au aceeaşi culoare (pepene roşu, ardei roşii, sos de tomate, carne roşie – nici atât, pentru că e zi de post etc.).

Nici varză nu se mănâncă, pentru că această legumă are o conotaţie negativă în această zi: legendele spun că Sfântului i s-a tăiat capul pe varză de 7 ori şi tot de atâtea ori a înviat; aşa se face că sărbătoarea de azi mai este numită şi „Sfântul Ioan taie capul pe curechi“.

Tot în această zi, nu se folosesc farfurii sau alte blide (pentru că, după ce a fost tăiat, capul sfântului a fost pus pe o tipsie); nu se taie bucățele cu cuţitul (tot în legătură cu metoda prin care a fost ucis Sfântul Ioan Botezătorul), tot ce se mănâncă se rupe cu mâna; nu se foloseşte mătura, ca să nu fie tulburată liniştea morţilor.

Cândva, postul de Sântion se ţinea „de la cruce până la cruce“: din 29 august, până la Ziua Crucii (14 septembrie).

Credincioşii mâncau, o dată pe zi, o turtă de grâu sau de mălai, coaptă chiar de către ei. Doar cei care nu săvârşiseră păcate foarte grele aveau voie să mănânce şi poame. Dormeau pe pământ (dacă se putea, fără aşternut) şi, la sfârşitul postului, făceau pomană la biserică.

În ziua de azi, Biserica recomandă post (dar negru) doar pe 29 august (tradiţia populară „îndulceşte“ acest post, permiţând să se mănânce struguri).

Cei care au tăria să-l ţină îşi uşurează propriile suflete sau ajută sufletele unor rude să se mântuiască de cele mai grele păcate: avort, crimă, furt, blesteme aruncate în special asupra propriilor copii.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.