Ziarul electronic al arădenilor

Sute de migranți au fost depistați de polițiștii de frontieră arădeni, în 2018

Poliţiştii de frontieră arădeni au depistat, în anul 2018, un număr de 457 de persoane implicate în migraţia ilegală, acestea fiind descoperite atât la frontiera verde, cât și în punctele de trecere a frontierei.

Datele au fost prezentate, miercuri, la bilanțul activităților desfășurate de Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Arad. Conform datelor făcute publice de STPF Arad, au fost identificate şi 30 persoane cercetate pentru infracţiunea de trafic de migranţi (călăuzire).

„Din punct de vedere al naționalităților, se remarcă numărul mare al cetățenilor din Irak depistați la frontiera verde, precum și faptul că peste 85% din migranți provin din statele generatoare de migranți din Orientul Mijlociu și Apropiat (Irak, Iran, India,Turcia, Afganistan, Siria, Palestina, Pakistan)“, se arată în bilanțul prezentat.

Din punct de vedere al locului depistării, cele mai multe cazuri s-au înregistrat în zonele de competenţă ale S.P.F. Nădlac, S.P.F. Turnu și S.P.F. Curtici.

„Pentru anul 2018 se remarcă creșterea numărului de cazuri în care migranții au încercat să treacă ilegal frontiera prin PTF-uri, organizați în grupuri mari, eterogene din punct de vedere al naționalității“, spun reprezentanții Poliției de Frontieră.

Ca moduri de operare la frontiera verde au fost consemnate deplasarea cu mijloace de transport în comun sau taxi până în apropierea unor localităţi din proximitatea frontierei, iar de acolo pe jos peste câmp spre frontiera cu Ungaria, în general pe timp de noapte, folosind vegetaţia înaltă din zona de frontier, și deplasarea spre frontieră cu autoturismele călăuzelor sau transportatorilor.

La punctele de trecere a frontierei de pe raza județului Arad au fost alese ca moduri de operare ascunderea în automarfare sau în microbuze, în spatele bagajelor/în locuri special amenajate. De asemenea, au fost depistați migranți ascunși sub/în bagaje, în autoturisme sau în trenuri.

O altă modalitate de operare a migranților a fost prezentarea la controlul de frontieră de documente false/falsificate sau aparţinând altor persoane.

Unul dintre cazurile semnificative de trafic de migranți a fost înregistrat la data de 15 octombrie 2018, când la P.T.F. Nădlac – Csanadpalota s-au prezentat pe sensul de ieşire din România, doi cetăţeni turci, care conduceau un ansamblu rutier înmatriculat în Turcia.

Cu ocazia controlului de frontieră au fost descoperiţi ascunşi printre cutiile cu marfă 47 de migranţi. „A fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de migranţi, respectiv tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat. La finalizarea cercetărilor cei 47 de migranţi au fost predaţi la diferite structuri ale I.G.I. România“, se precizează în bilanțul STPF Arad.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.