Ziarul electronic al arădenilor

Suspiciuni de scrapie în două exploataţii cu 750 de oi, din comuna Bocsig

Autorităţile sanitare veterinare din Arad au pus sub supraveghere şi restricţii două exploataţii cu un total de circa 750 de oi, din comuna Bocsig, unde la câteva animale primele testele efectuate au ieşit pozitive la scrapie, o boală fatală la ovine, în prezent fiind în lucru un al doilea set de probe prelevate, înainte de a se decide eventuala sacrificare a animalelor.

Directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, Marcel Roşu, a declarat, joi, că în ultimele zile au apărut simptome specifice scrapiei la câteva oi din cele două exploataţii, iar probele prelevate au fost trimise la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) Bucureşti.

„Primul test efectuat a ieşit pozitiv, însă în astfel de cazuri se face un al doilea test, mai sensibil, pentru confirmarea bolii. Deocamdată, exploataţiile au fost puse sub supraveghere şi restricţii, iar dacă rezultatul definitiv confirmă că oile au scrapie, IDSA va decide planul de măsuri care va fi aplicat. Este posibilă sacrificarea oilor inclusiv pentru consum, dar se poate decide şi uciderea şi neutralizarea“, a spus Marcel Roşu.

El a explicat că scrapia este o boală degenerativă fatală, care afectează sistemul nervos central al oilor şi caprelor. Boala este asemănătoare cu boala vacii nebune.

Într-un ghid practic pentru fermieri, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor arată că scrapia este produsă de un agent infecţios care „pare că se transmite de la oaie la miel şi de la capră la ied, precum şi la alte oi sau capre“.

„Boala poate să apară şi în urma consumului accidental de făinuri proteice de origine animală de către ovine şi caprine – suplimentele furajere contaminate, mineralele proteice de origine animală, făină de carne, oase, sânge, organe rezultate în urma prelucrării cadavrelor, produselor şi subproduselor de bovine, ovine, caprine infectate“, se menţionează în ghid.

Conform sursei citate, poate fi suspectat de scrapie „orice animal viu sau sacrificat sau mort care prezintă sau a prezentat tulburări nervoase sau de comportament sau o deteriorare progresivă a stării generale asociată cu o degradare a sistemului nervos central şi pentru care informaţiile adunate pe baza examinării clinice, a răspunsului la tratament, a examinării post-mortem sau a analizelor de laborator ante-mortem sau post-mortem nu permit stabilirea unui diagnostic alternativ“.

Scrapia este prezentă în România din anul 2002, când a fost confirmată oficial de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală.

sursa: Agerpres

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.