Ziarul electronic al arădenilor

„Sunetul muzicii“ – povestea familiei Trapp, între mit și realitate

fotoMulți americani sau asiatici au făcut cunoștință cu Austria abia după ce au văzut filmul „Sunetul muzicii“.

Cu toate acestea, filmul produs la Hollywood este departe de adevărata poveste a familiei Trapp.

„Sunetul muzicii“ (The Sound of Music) este un film american din anul 1965, cu Julie Andrews și Christopher Plumer în rolurile principale, care a câștigat, în anul 1966, premiul Oscar pentru cel mai bun film.

Filmul se bazează pe musicalul „The Sound of Music“ din 1959.

La gala Oscar de anul acesta au fost aniversați 50 de ani de la lansarea filmului cu un medley al muzicii din film, interpretat de Lady Gaga.

Filmul muzical a impregnat generațiilor o viziune despre ceea ce este Austria.

Turiști din toate colțurile lumii merg la Salzburg și, căutând urmele poveștii de iubire, care de la distanță pare reală, sunt convinși că imnul austriac este „Edelweiß“.

Povestea a început cu mult înainte ca Hollywood să fi existat.

Georg Ludwig Ritter von Trapp s-a născut în 1880, în Dalmația, care, pe vremea aceea, era parte a monarhiei austro-ungare. Ca absolvent al Academiei de Marină a participat ca ofițer în Primul Război Mondial și avea sub comandă un submarin.

Pe vremea aceea, el era căsătorit cu Agatha, cu care a avut împreună 7 copii.

După război, familia s-a mutat la Klosterneuburg, unde, Agatha, în 1922, moare de scarlatină.

Tatăl său s-a mutat cu copiii în vila Trapp în Aigen, la granița de sud a orașului Salzburg și a angajat-o pentru fiica sa, Maria, bolnavă de inimă, pe călugărița începătoare Maria Augusta Kutshera, care vroia să se retragă la mănăstirea Nonnberg deoarece că a rămas orfană de ambii părinți.

Aici povestea din film se depărtează de realitate. În timp ce în film Julie Andrews îl cucerește cu farmecul său pe căpitanul sever și ei doi se îndrăgostesc, în realitate nu a fost deloc atât de romantic.

În biografia ei, Maria von Trapp scria că ea nu l-a iubit pe Trapp, dar i-a iubit copiii. Cei doi copii pe care aceștia îi au înainte de fuga în America nu apar în film. Al zecelea copil  al lor s-a născut în America.

Georg von Trapp și-a comandat copiii cu severitate. El vroia ca aceștia să poarte uniforme de marinari și pentru fiecare copil în parte avea un sunet anume la fluier.

În realitate a fost totuși un tată inimos, dar cam suprasolicitat, după cum scrie autorul Tom Santopietro în cartea „The Sound of Music Story“.

În film, Maria este aceea care i-a învățat pe copii muzica. În realitate, Georg von Trapp și prima lui soție au pus accent pe educația muzicală a copiilor, care au învățat de mici să cânte la diferite instrumente.

Într-un interviu pentru revista „Vanity Flair“, în 1999, Maria Franziska a declarat că mama lor a fost f oarte muzicală, că a cântat la vioară și pian, în timp ce copiii cântau vocal.

Ca să scape de naziști, familia Trapp formează un cor care trebuia să ia parte la un festival muzical. Alcătuirea corului a avut un motiv economic.

În anii ‘30, banca a căror clienți au fost a speculat banii și averea familiei. Ca să câștige banii pierduți ei au luat chiriași.

Unul dintre aceștia a fost vicarul Franz Wasner, care a recunoscut talentul muzical de excepție al familiei Trapp. Ca director muzical el a organizat familia sub forma unui cor pe care l-a însoțit în turnee în USA și Europa.

În film, familia Trapp se refugiază în mod dramatic, înainte de apariția pe scenă, mai întâi într-o mănăstire și apoi peste munți în Elveția. Geografic nu este corect.

Maria von Trapp s-a plâns regizorului Robert Wise ca Hollywood-ul nu are habar de geografie, deoarece Salzburg nu se învecinează cu Elveția, la care răspunsul acestuia a fost că „Hollywood își face geografia proprie“.

Așa cum a fost prezentat în film, Georg von Trapp nu a vrut să se înroleze în armata germană. Și după refuzul de a cânta în 20 aprilie1938 la ziua lui Hitler, i-a atras pe naziști împotriva lui.

Fuga lor a fost mai puțin dramatică decât a fost prezentată în film. Ei au ieșit în realiate pe ușa din spate și au trecut doar șinele de cale ferată.

Cu trenul au ajuns în Italia și de acolo mai departe, în America, unde, imediat, au format „Trapp Family Singers“ și au avut succes.

Vila pe care au părăsit-o a fost folosită de conducătorul SS Heinrich Himmler, ca reședință de vară.

Muzicalul nu a avut un succes prea mare în zona de limbă germană și abia după 52 de ani, după succesul de pe Broadway, a fost prezent pentru prima oară la Salzburg.

Nici la Hollywood nu au fost toți încântați de idila siropoasă și mulți au considerat-o un chici.

Spectatorii au apreciat în schimb pelicula și cu peste 1,2 miliarde de vizitatori în sălile de cinematograf, „Sound of Music“ ocupă locul 5 pe lista celor mai de succes filme ale tuturor timpurilor.

Rodica Roșca

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.