Ziarul electronic al arădenilor

Studiu: Danemarca este cea mai fericită ţară din lume

danemarcaDanemarca este prima clasată în topul fericirii, depăşind Elveţia într-un studiu al Reţelei de Soluţii pentru Dezvoltare Sustenabilă, care ierarhizează statele lumii în funcţie de condiţiile de viaţă oferite locuitorilor, bogăţia ţării şi măsurile luate pentru protejarea mediului încojurător şi combaterea inegalităţilor.

România se situează abia pe poziţia 71, transmite Reuters.

Raportul realizat de Reţeaua de Soluţii pentru Dezvoltare Sustenabilă şi Institutul Pământului de la Universitatea Columbia a concluzionat că cele mai nefericite ţări ale lumii sunt Siria, Afganistan şi alte opt state din Africa sub-sahariană.

Topul celor mai fericite state este completat de Elveţia, Islanda, Norvegia, Finlanda, Canada, Olanda, Noua Zeelandă, Australia şi Suedia. Anul trecut, Danemarca se afla abia pe locul trei, sub ţări precum Elveţia şi Islanda.

În schimb, topul celor mai nefericite state este format din Madagascar, Tanzania, Liberia, Ruanda, Benin, Afganistan, Togo, Siria şi Burundi.

Statele Unite se plasează pe locul 12, Marea Britanie pe 23, Franţa pe 32, iar Italia stă cu fericirea abia pe poziţia 50.

România se situează în clasament pe locul 71, sub state precum Rusia, Belarus, Libia şi Arabia Saudită. Mai mult, vecinii de peste Prut se află pe locul 55.

”Raportul transmite un mesaj puternic pentru Statele Unite, care sunt bogate şi s-au îmbogăţit considerabil în ultima jumătate de secol, însă nivelul fericirii nu a crescut. Atunci când statele urmăresc unilateral obiective individuale, precum creşterea economică în schimbul neglijării obiectivelor sociale şi ecologice, rezultatele pot fi extrem de dăunătoare pentru bunăstarea oamenilor.

Multe state au obţinut în ultimii ani creştere economică, ceea ce a dus la majorarea considerabilă a inegalităţii, a excluziunii sociale şi la deteriorarea mediului înconjurător”, a precizat preşedintele Reţelei de Soluţii pentru Dezvoltare Sustenabilă, profesorul Jeffrey Sachs, care este consilier special al secretarului general ONU.

Raportul clasifică statele lumii pe baza PIB-ului pe cap de locuitor şi a speranţei de viaţă, stabilind dacă oamenii au parte de bunăstare şi condiţii de viaţă prielnice.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.