Ziarul electronic al arădenilor

Știri pe scurt

Autoritățile continuă căutarea copilului de 7 ani din localitatea arădeană Vânători, a cărui dispariţie a fost sesizată la data de 9 ianuarie.

IPJ Arad a anunțat că, vineri dimineață, au fost reluate căutările minorului. Pentru căutarea copilului au fost mobilizați 30 de polițiști, cu 7 autospeciale și un ofițer psiholog; un ofițer și 39 de subofițeri ISU, cu 12 autospeciale (cu barcă și scafandri); 28 de jandarmi cu 4 autospeciale; doi conductori cu câinii de serviciu din cadrul Centrului Chinologic „Dr. Aurel Greblea” Sibiu; specialiști din cadrul Direcției de Investigații Criminale din cadrul I.G.P.R.; specialiști din cadrul Institutului Național de Criminalistică, 5 voluntari cu 3 auto din cadrul Asociației Rescue 4×4 și 20 de voluntari. La căutări a luat parte și elicopterul MAI. Sebastian Corbei, în vârstă de 7 ani, a fost văzut ultima dată pe 9 ianuarie, în jurul orei 16.30, la o stână de lângă localitatea Vânători. El plecase de acasă dimineaţa, la joacă în sat, ulterior alăturându-se altor copii pentru a merge la stână însoţiţi de un localnic bătrân. Mama copilului a sunat la 112 în jurul orei 19.00, pentru a anunţa dispariţia, când a constatat că acesta nu se întoarce acasă.

Anchetaţi pentru trafic de persoane şi de minori

Un bărbat a fost reţinut, iar un altul a fost plasat sub control judiciar într-un dosar de trafic de persoane şi trafic de minori instrumentat de procurorii Serviciului Teritorial Iaşi al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Cei doi sunt cercetaţi pentru faptul că în perioada 2019- 2021 ar fi racolat mai multe fete minore care proveneau din familii sărace şi le-ar fi obligat să se prostitueze în apartamente închiriate sau în hoteluri din mai multe municipii din ţară. „În cauză s-a reţinut faptul că, în perioada 2019 – 2021, inculpaţii, profitând de starea vădită de vulnerabilitate (situaţie familială dificilă, fără surse de venit şi fără nicio posibilitate de a se întreţine), prin constrângere, au transportat şi găzduit în unităţi de cazare turistică sau apartamente situate în municipiile Iaşi, Cluj Napoca, Arad şi Botoşani, mai multe părţi vătămate minore şi majore pe care le-au exploatat prin obligarea la practicarea prostituţiei“, se precizează în comunicatul DIICOT.

Numărul migranţilor prinşi, în creștere

Numărul migranţilor depistaţi anul trecut încercând să treacă ilegal frontiera spre Ungaria, prin judeţul Arad, este de 2,5 ori mai mare decât în 2019, jumătate dintre ei fiind prinşi ascunşi în camioane cu mărfuri. Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră Arad au transmis că, în 2020, au fost prinse 2.011 persoane care au încercat să treacă ilegal frontiera spre Ungaria, pentru a ajunge în ţări din vestul Europei. Dintre acestea, doar 27 sunt cetăţeni ai Uniunii Europene, restul fiind din afara spaţiului european, marea majoritate din ţări asiatice. Jumătate dintre migranţi au fost prinşi ascunşi în mijloace de transport, în special camioane cu mărfuri care urmau să ajungă în Spaţiul Schengen. Restul au fost prinşi cu documente false sau aparţinând altor persoane ori au fost prinşi că încercau să treacă graniţa pe jos, pe câmp. Cei mai mulţi migranţi au fost depistaţi, în 2020, la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, respectiv 945. Comparativ cu 2019, creşterea numărului persoanelor care au încercat să treacă ilegal frontiera spre Ungaria, prin judeţul Arad, este de două ori şi jumătate. Conform Poliţiei de Frontieră Arad, în 2019 au fost prinse în această situaţie 764 de persoane, dintre care doar 21 au fost din Uniunea Europeană. Comparaţia făcută doar pentru PTF Nădlac II relevă o creştere şi mai mare a tentativelor de trecere ilegală, de trei ori faţă de 2019, când au fost prinse 292 de persoane. Cei mai mulţi migranţi prinşi sunt din Siria, Afganistan, Turcia, Irak şi Maroc.

COVID-19. Acțiuni de prevenire, în Arad

În ziua de 4 februarie, sub autoritatea Instituției Prefectului Judeţului Arad, polițiștii, împreună cu jandarmii și polițiștii locali, au desfăşurat acţiuni de verificare a respectării măsurilor impuse în contextul stării de alertă în zone aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri și terase, dar şi în mijloacele de transport în comun. Scopul vizat de aceste acţiuni îl constituie prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2. În cadrul acțiunilor desfășurate au fost legitimate 2.359 persoane, verificate 169 societăți comerciale, restaurante, terase, unităţi tip fast-food, hoteluri, pensiuni şi alte spaţii de cazare, parcuri și zone de agrement, gări, autogări precum și 39 de mijloace de transport în comun. Pentru abaterile constatate au fost aplicate 84 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 21.250 de lei, dintre care 10, în valoare de 1.500 de lei, pentru nerespectarea interdicțiilor privind deplasarea/libera circulație, iar celelalte pentru nepurtarea măștii de protecție.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.