Ziarul electronic al arădenilor

Statuia baronului Francisc Neuman, amplasată într-una din tribunele arenei ce-i poartă numele

O statuie din bronz în mărime naturală a baronului Francisc Neuman a fost amplasată într-una dintre tribunele arenei ce-i poartă numele, la 111 ani de la nașterea celui care a construit stadionul din Arad.

„Baronul Francisc Neuman a ajuns acasă. Este vorba despre statuia din bronz, în mărime naturală, reprezentându-l pe baron în timp ce asistă la un meci de fotbal pe stadionul care-i poartă numele. În semn de respect față de cel căruia îi datorăm o filă importantă din istoria locală,  Primăria Municipiului Arad a avut inițiativa de a realiza o statuie care să-l înfățișeze pe baron și pe care, deloc întâmplător, s-o instaleze în incinta stadionului pe care Francisc Neuman l-a construit, iar ulterior l-a donat prin testament Aradului“, a anunțat Primăria Arad.

Statuia a fost amplasată în Tribuna II, sectorul M. Valoarea investiției este de 25.000 de euro (fără TVA), iar achiziția de lucrări a fost făcută de societatea Recons SA.

Conform municipalității, momentul ales pentru montarea statuii nu a fost ales aleatoriu.

„În 10 octombrie se împlinesc 111 ani de la nașterea celui care a făcut posibilă legenda UTA. Și creatorul ei revine acolo unde a pus toată dragostea sa pentru Arad și pentru sportul arădean: la stadionul care, cu cinste, îi poartă azi numele. Mă bucur să văd că inițiativa pe care am avut-o s-a concretizat, iar statuia sa, în mărime naturală, va sta la loc de cinste în tribuna stadionului, grație lucrării deosebite a sculptorului Ștefan Bințințan. Sunt convins că echipa UTA va câștiga mult mai multe meciuri acasă, cu baronul în tribune”, a declarat Călin Bibarț, primarul municipiului Arad

Sculptura baronului Francisc Neuman a fost realizată de artistul plastic, Ștefan Ciprian Bințințan, din Alba Iulia, cel care deține un portofoliu impresionant de lucrări printre care se numără și o parte dintre statuile din bronz din Cetatea Alba Carolina.

„Pentru cei care vor dori să vadă îndeaproape statuia baronului sau să-și facă poze cu ea, Arena «Francisc Neuman» va putea fi vizitată începând de duminică, 10 octombrie 2021, în intervalul orar 10.00 – 19.00, iar în timpul săptămânii, zilnic, între orele 8.00 – 19.00. Accesul se va face pe poarta dinspre parcarea ARED“, a informat Primăria Municipiului Arad.

Francisc von Neuman s-a născut la Arad și este cunoscut, mai ales, ca fondatorul clubului de fotbal FC UTA Arad.

În anul 1946 finalizează construcția stadionului I.T.A., care a fost inaugurat la 1 septembrie printr-un meci de fotbal cu echipa Ciocanul București. Arena era considerată, la acea dată, cel mai frumos stadion din țară, fiind o copie fidelă a stadionului echipei Arsenal Londra, Highbury, până și culorile tricourilor, alb și roșu, fiind împrumutate de la celebra echipă.

În anul 2004, Andrew Newman, nepot al baronului, a obținut în instanță stadionul construit în 1946, iar în 2005 l-a donat Consiliului Local Municipal Arad.

Singurele conditii impuse de el au fost ca stadionul să poarte numele lui Francisc Neuman, iar terenul pe care este construită arena să nu primească o altă destinație. În cazul în care stadionul ar fi fost dărâmat, printr-o decizie a CLM Arad, terenul ar reveni automat familiei, municipalitatea neavând nici un beneficiu dintr-o eventuală tranzacție.

Baronul a mai deținut o echipă de fotbal, a Fabricii de spirt și drojdie, care evolua în ligile inferioare, Indagrara Arad.

foto: Primăria Municipiului Arad

 

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.