Ziarul electronic al arădenilor

Şniţelul vienez

Șnițelul vienez este o bucată de carne fragedă de vițel care se trece prin făină, ou şi pesmet. Rețetele de șnițel se găsesc încă din secolul al XVIII-lea în cărțile de bucate vieneze.

Conform legendelor, mareşalul Radetzky a adus reţeta cu el, ca suvenir din Milano, de unde a fost alungat în 1848 de milanezii ce se revoltaseră împotriva dominaţiei austriece. Preparatul s-a bucurat de succes şi a fost adoptat cu entuziasm de boema austriacă. În anul 1900 se vorbea despre el ca despre “şniţel vienez”. Şniţelul vienez are o crustă crocantă din pesmet, este auriu şi subţire şi se serveşte în mod tradiţional cu salată de cartofi. În ziua de astăzi, șnițelul viez, mâncarea tradițională austriacă, este vestit în lumea întreagă şi este o adevărată plăcere să îl mănânci.

Reţetă pentru patru porţii de şniţei vienez

Ingrediente:

8 felii de spate de vițel fiecare de cca. 90 de grame, 4 ouă, 200 g. de pesmet fin, 100 g, de făină, 300 g, untură, 100 g. de ulei din plante, sare, felii de lămâie și pătrunjel ca și garnitură.

Mod de preparare:

Feliile de șnițel bine curățate și bătute la o grosime de 2-4mm, se sărează pe ambele parți. Într-o farfurie plată se amestecă scurt ouăle cu furculița (nu se bat ouăle prea mult ca să nu devină prea dur amestecul). Se trece carnea prin făină, ou și în cele din urmă prin pesmet. Într-o tigaie mare se înfierbântă untura și uleiul, care trebuie să fie lăsată să devină într-adevăr fierbinte) și se pun şniţelele. Se prăjesc până devin aurii-maro și se întorc și pe partea cealată lăsând la fel să capete o culoare auriu-maronie. În timpul prăjitului tigaia se întoarce într-o parte și în altă parte pentru ca șnițele să fie perfect cuprinse de grăsime. Se scot și se pun pe șervetele de bucătărie absorbante ca să se elimine grăsimea. Pătrunjelul se prăjește și el în grăsimea rămasă și se scurge la fel. Șnițelul vienez se servește pe farfurii încălzite în prealabil și se garnisește cu pătrunjelul prăjit și cu felii de lămâie.
Atenție: este important a se folosi pesmet deosebit de fin și de bună calitate.
Se recomandă a se servi cu garnitura de cartofi cu patriliniar, salată de cartofi și alte salate după gust (de castraveți, de roșii, etc.)

Şniţelul vienez, la Viena

Specialităţile culinare vieneze sunt deosebit de apreciate de turiştii din întreaga lume, pentru că austriecii ştiu să echilibreze perfect carnea, ingredientul lor favorit, cu o categorie largă de supe şi de garnituri pe bază de legume. Pentru a servi un şniţel vienez, turiştii sunt sfătuiţi să caute în capitala Austriei restaurantele cu preparate tradiţionale. Dintre acestea, Figmuller (pe Wollzeile, la numărul 5) este faimos pentru porţia mare de şniţel vienez pe care o aşează în faţa oaspeţilor. De cele mai multe ori, şniţelul depăşeşte mărimea farfuriei şi costă aproximativ 20 de euro, în preţ fiind inclusă şi garnitura.

Rodica Roşca

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.