Ziarul electronic al arădenilor

Vânzarea țigărilor persoanelor născute după 1 ianuarie 2017, interzisă

tigari-465x390Un deputat a iniţiat un proiect de lege potrivit căruia va fi interzisă vânzarea produselor de tutun persoanelor născute după 1 ianuarie 2017, astfel încât acestea să nu poată cumpăra tutun nici după ce au împlinit vârsta de 18 ani.

Potrivit proiectului depus de deputatul PNL Horia Cristian, în 13 septembrie, la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, „se interzice vânzarea produselor din tutun tinerilor cu vârsta sub 18 ani, precum şi persoanelor născute după data de 1 ianuarie 2017“.

În prezent, legea interzice vânzarea acestor produse doar tinerilor sub 18 ani.

„Fumatul şi consumul de tutun sub orice formă reprezintă un risc clar şi indiscutabil asupra sănătăţii umane. Fumatul determină îmbolnăvire, suferinţă şi moarte şi având costuri care depăşesc orice profit generat de industria de tutun. Nu există niciun aspect al vieţii umane care să fie îmbunătăţit de sau prin consumul de tutun, cu excepţia profitului companiilor producătoare de tutun. Fumatul nu este un drept al omului recunoscut explicit de societatea umană modern“, arată iniţiatorul în expunerea de motive a proiectului.

El menţionează că interzicerea fumatului în spaţiile publice a fost un pas extrem de important care a vizat protecţia nefumătorilor, dar nu pot fi duse mai departe interdicţiile şi nu trebuie incriminat mai mult fumatul în sine.

Deputatul liberal a arătat că vânzarea de tutun persoanelor sub 18 ani este deja interzisă şi doreşte ca această lege „să împiedice tinerii născuţi după 1 ianuarie 2017 să poată cumpăra tutun când au ajuns la vârsta de 18 ani şi mai apoi“.

„Pentru orice observator rezonabil, este de la sine înţeles că interzicerea fumatului nu va determina fumătorul să renunţe la fumat, cu excepţia poate a societăţilor poliţieneşti. Accentul politicilor trebuie concentrat pe îngreunarea accesului la tutun şi mai ales a celor care se vor naşte începând cu 2017. Astfel, se creează premisa clară a unei Românii în care generaţiile viitoare vor avea o viaţă bună şi o sănătate mai bună“, a mai arătat iniţiatorul.

Proiectul urmează să intre mai întâi în dezbaterea Senatului, ca primă cameră sesizată.

sursa: Agerpres

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.