Ziarul electronic al arădenilor

Principalii candidaţi la Primăria Arad promit de la „taxe zero” la ameliorarea traficului rutier

Principalii candidaţi pentru funcţia de primar al municipiului Arad au lansat o serie de promisiuni în ultimele săptămâni, în speranţa că vor fi aleşi, de la „taxe zero” la ameliorarea traficului rutier în oraş sau călătorii gratuite cu tramvaiul pentru cei care plătesc parcarea.

Potrivit Biroului Electoral de Circumscripţie nr. 1 Municipiul (BEM), pentru funcţia de primar al Aradului sunt înscrişi în cursă opt candidaţi (în ordinea de pe buletine): Leontin Aslău (AUR), Veres Attila – Csaba (UDMR), Ilie Cheşa (PSD), Călin Laurenţiu Bibarţ (PNL), Bogdan Lăbăşan (SOS România), Cristian-Aurel Galea (Partidul Alternativa Dreaptă), Adrian Wiener (Alianţa Dreapta Unită USR-PMP-Forţa Dreptei), Dănuţ – Tudor Cotuna (PUSL).

Doar trei dintre aceştia sunt însă foarte vizibili, atât în campanie prin cartiere cât şi în promovarea intensă în mediul online sau în presă. Ei sunt candidaţii PNL, PSD şi Alianţei Dreapta Unită.

Dintre cei trei, cele mai multe promisiuni au fost făcute de social-democratul Ilie Cheşa (în prezent viceprimar), care şi-a la lansat şi o campanie numită „TAXE ZERO în ARAD!”. În cadrul acestei campanii, el propune eliminarea taxelor pentru parcarea maşinilor pe principalele artere din cartiere, gratuitate pentru utilizarea Stadionului UTA de către echipa cu acelaşi nume, nicio taxă pentru utilizarea facilităţilor sportive din şcoli, eliminarea taxei de intrare la Piaţa Obor, intrare gratuită pe ştrandurile Neptun şi „BIDI” pentru pensionarii cu venit sub 2.000 lei şi scutirea de taxe pentru terasele din centrul oraşului şi zonele turistice.

Cheşa a făcut şi alte promisiuni, dar promovează în special 11 priorităţi ale mandatului de primar, dacă îl va obţine: energie termică şi electrică din deşeuri la cel mai mic preţ din ţară, parcări Fast Park în toate cartierele, parcare supraetajată pe strada Aviator Georgescu, parcare supraetajată în zona Catedralei Vechi, parcare supraetajată lângă Colegiul Economic, deschiderea terenurilor de sport şi a locurilor de joacă din şcoli şi grădiniţe după program, reconstruirea autobuzului supraetajat Marta, anveloparea stadionului UTA, reabilitarea liniilor de tramvai din cartiere, realizarea unei centuri a cartierului Gai şi piaţă volantă în fosta Piaţa Catedralei.

În ordinea promisiunilor făcute, deputatul Adrian Wiener spune că are ca prioritate construirea unui nou spital municipal, care ar putea fi realizat printr-un parteneriat public-privat. El mai promite măsuri de ameliorare a traficului rutier în oraş, care includ parcări noi, călătorii gratuite cu tramvaiul pentru cei care plătesc parcarea, introducerea de autobuze exclusive pentru elevi, decalarea orelor de începere a cursurilor la unele şcoli sau diverse lucrări de infrastructură.

La fel ca şi Cheşa, Adrian Wiener promite măsuri de încurajare a sportului, cum ar fi accesul liber în curţile şcolilor după cursuri, instalarea de coşuri de baschet şi mese de ping-pong în cartiere, realizarea mai multor săli de sport şi finanţarea evenimentelor sportive.

Actualul primar al Aradului, liberalul Călin Bibarţ, face cele mai puţine promisiuni dintre cei mai vizibili candidaţi. Deşi merge foarte mult prin cartiere pentru a discuta cu oamenii sau îşi face campanie prin pieţe, Bibarţ prezintă mai mult proiectele realizate de municipalitate în ultimii ani şi vorbeşte de banii europeni atraşi.

La mijlocul anului 2019, Călin Bibarţ era viceprimar când a preluat funcţia de primar, deţinută până atunci de Gheorghe Falcă, care renunţase la mandat pentru că a fost ales europarlamentar. La alegerile din toamna anului 2020, Bibarţ a obţinut 14.613 voturi în cursa pentru Primăria Arad, fiind cu 2.738 de voturi în faţa principalului contracandidat, Adrian Wiener. În ceea ce-l priveşte pe Ilie Cheşa, acesta candidează pentru prima dată pentru funcţia de primar, iar în perioada 2016-2020 a fost consilier local, pentru ca în 2020 să devină viceprimar.

În judeţul Arad vor fi înfiinţate, pentru alegerile din 9 iunie, 440 secţii de votare, din care 115 în municipiul Arad.

sursa: Agerpres

Opt candidaţi sunt în cursa pentru primăria municipiului şi şapte pentru preşedinţia CJ Arad

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.