Primăria din Arad va acorda unele facilități persoanelor care locuiesc în clădiri degradate din zona protejată a orașului, în vederea reabilitării acestora, iar municipalitatea va suporta costurile pentru reabilitarea mai multor imobile din municipiu.
Anunțul a fost făcut, vineri, de primarul Gheorghe Falcă, acesta afirmând că reabilitarea clădirilor din zona protejată este o prioritate a municipalității arădene.
Conform municipalității, în Arad există, la ora actuală, un număr important de clădiri care au fost deja reabilitate sau pentru care s-a obținut autorizația de construcție sau s-a solicitat certificat de urbanism.
Totodată, există numeroase clădiri pentru care nu a fost realizată reabilitarea și care vor fi supraimpozitate, începând din anul 2019.
„Practic, în momentul de față, 206 clădiri din zona protejată a municipiului sunt în diverse faze de degradare şi vor intra la supraimpozitare. În funcție de stadiul degradării, impozitul va fi majorat între 100% și 500%“, a anunțat Primăria.
„Un număr de 11 clădiri vor intra în procedura de reabilitare, costurile fiind suportate de către Primăria Municipiului Arad“, a afirmat Falcă.
Este vorba despre clădirile aflate la următoarele adrese din municipiul Arad: str. Barițiu nr. 24, str. Ștefan Cicio-Pop nr. 9, str. Ciocârliei nr. 1, str. George Coșbuc nr. 39, str. Mihai Eminescu nr. 16, str. Mihai Eminescu nr. 50, str. Episcopiei nr. 29, str. Grigore Alexandrescu nr. 1, str. Iustin Marșieu nr. 33, str. Mărășești nr. 10 și str. Mețianu nr. 14.
„În timpul procesului de execuție, se vor acorda facilități pentru persoanele care, din punct de vedere social, nu pot să contribuie la reabilitarea clădirii. În acest caz, municipalitatea, în urma unei analize sociale, va putea contribui cu până la 50% din cota de responsabilitate a familiei respective. În funcție de urgența implicată de reabilitarea unei clădiri, municipalitatea poate, de asemenea, să intervină cu până la 30% din valoarea integrală a reabilitării. De asemenea, costurile pentru obținerea avizelor din partea Ministerului Culturii sunt zero, precum și pentru instalarea schelelor pe domeniul public. În plus, proprietarii sunt scutiți, timp de 5 ani, de la plata impozitului pe proprietate, din momentul în care se realizează recepția lucrărilor“, a precizat primarul Aradului.
Gheorghe Falcă a felicitat cetățenii care au reușit, în acest an, să reabiliteze clădirile din zona protejată.
„Suntem bucuroși că există deja intenții serioase de a schimba fața acestor clădiri, fiind deja depus un număr important de autorizații de construcție. În același timp însă, am votat, în Consiliul Local al Municipiului Arad, supraimpozitare pentru un număr de 206 clădiri, ceea ce înseamnă că în anul 2019, proprietarii acestora vor achita o taxă mai mare a impozitelor pentru proprietate, din dorința noastră de a stimula creșterea responsabilității pentru reabilitarea acestor clădiri”, a a mai afirmat primarul Falcă.
Consilierii locali municipali au aprobat, joi, nivelul de impozitare pentru 206 proprietari, care dețin apartamente în clădiri care nu au fost reabilitate.
În cazul a 70 dintre ele, impozitul va fi majorat cu 100%, pentru 59 de apartamente se va plăti un impozit majorat cu 200%, pentru 33 de apartamente cu 300%, pentru 27 de apartamente cu 400% și pentru 17 apartamente aflate în stadiu avansat de degradare, impozitul va creşte cu 500%.
CITITI SI: Impozite cu până la 500% mai mari pentru clădirile degradate din Arad