Consilierii locali au aprobat, joi, proiectul de hotărâre prin care municipalitatea arădeană poate să acceseze un împrumut în valoare de 100.000.000 de lei, bani necesari pentru un proiect de amenajare a unui nou traseu de transport public, care include construirea unui pod peste râul Mureş.
Aleșii locali au fost în unanimitate de acord cu contractarea acestui împrumut.
„Astăzi s-a dat girul pentru a contracta acest împrumut de pe o piaţă liberă concurenţială. Cine va oferi cele mai bune condiţii de împrumut pentru municipalitate, cu acela se va semna contractul de împrumut. Fiind vorba despre o cofinanțare, nu puteam accesa un împrumut de la BERD“, a spus primarul Aradului, Călin Bibarţ.
Edilul a adăugat că „gradul de îndatorare al municipalităţii nu este mare“.
„Acest nou împrumut, deşi la prima vedere pare că va creşte gradul de îndatorare, nu îl creşte pentru că, până la momentul la care se vor face plăţile, se închide alt împrumut cam de aceeaşi valoare, care a fost luat cu mulţi ani înainte pentru achiziţia de tramvaie. Practic, rămânem cu acelaşi efort pe care îl face municipalitatea astăzi. În plus, în urma licitaţiilor, sperăm să obţinem o economie, care va rămâne la dispoziţia Consiliului Local pentru alte mici proiecte unde vor fi necesare cofinanţări“, a spus primarul.
Acest proiect de extindere a transportului public a fost anunţat încă din 2018 de către administraţia locală, însă atunci se spunea că va fi finanţat cu bani europeni nerambursabili. O parte din proiect nu a fost însă eligibil pentru fonduri europene, astfel că municipalitatea apelează la acest împrumut pentru cofinanţare.
Conform proiectului, noul traseu de transport public va lega mai multe cartiere, respectiv Aurel Vlaicu, Pârneava şi Aradul Nou. Pe traseu vor fi înfiinţate staţii de autobuz, vor fi create piste de biciclete şi va fi construit podul peste Mureş. Totodată, vor fi cumpărate autobuze electrice şi peste 300 de biciclete care vor avea staţii de unde pot fi accesate de public.
Împrumutul de 100.000.000 de lei va fi luat pe o perioadă de 10 ani, cu o perioadă de graţie de trei ani şi şapte ani perioadă de rambursare. Garantarea finanţării rambursabile se face cu cote defalcate din impozitul pe venit care fac parte din veniturile proprii ale bugetului local.
Valoarea totală a proiectului „Amenajare traseu de transport public de călători cu autobuzul, care să asigure legătura pe arterele urbane între zona UTA şi strada Ştefan cel Mare“ este de 223.153.097 lei.
Toate investiţiile trebuie finalizate în 2023, conform condiţiilor prin care au fost acordaţi deja bani europeni.
A fost semnat contractul pentru proiectarea unui pod nou peste râul Mureș