Ziarul electronic al arădenilor

Primăria Arad finanţează cu 55 milioane lei proiecte de investiţii în 2023

Primăria Arad va finanţa din bugetul local cu 55 de milioane de lei proiectele de investiţii pentru anul 2023 şi aşteaptă alţi 260 milioane de euro din fonduri europene pentru proiecte depuse, între care o nouă centrală de termoficare, pentru care semnarea contractului de finanţare ar fi „pe ultima sută de metri“.

Primarul Aradului, Călin Bibarţ, şi-a prezentat, într-o conferinţă de presă, o parte dintre proiectele pentru anul în curs, după ce a făcut şi un bilanţ al activităţii pe anul trecut.

Potrivit edilului, din bugetul local vor fi alocaţi în acest an 55 de milioane de lei pentru finanţarea mai multor proiecte, în timp alte fonduri sunt aşteptate de la Guvern sau de la Uniunea Europeană.

Printre proiectele enumerate de edil se numără construirea unui pod pietonal care va lega oraşul de Insula a III-a Mureş, o zonă de agrement cu circa 400 de cabane şi locuinţe permanente, aflată la marginea Pădurii Ceala.

Tot în acest an va începe construirea unui pasaj subteran sub cea mai aglomerată intersecţie din oraş (Piaţa Drapelului) şi a unui nou drum de acces spre Zona Industrială Vest.

Regenerarea urbană a Pieţei Catedralei, începută în toamna anului trecut, ar urma să fie finalizată în 2023, iar tot în acest an ar urma să fie demarată modernizarea Parcului „Mihai Eminescu“.

Prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) se doreşte să fie extins şi modernizat sistemul de colectare separată a deşeurilor, prin achiziţia şi amplasarea de „insule ecologice digitalizate“, în timp ce un alt proiect prevede reabilitarea termică a zeci de blocuri de locuinţe şi a mai multor şcoli sau a Teatrului de Marionete.

Unul dintre cele mai importante proiecte depuse de Primăria Arad este pentru realizarea unei investiţii în producţii combinate (cogenerare) de energie termică şi energie electrică la CET Hidrocarburi, cu o valoare de 500 milioane de lei.

Totodată, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare ar urma să fie realizat un parc fotovoltaic, proiect de 6.372.053 lei.

„Important este că avem proiecte depuse pe fonduri europene în valoare de peste 260 de milioane de euro, important este că suntem pe ultima sută de metri cu semnarea contractului de finanţare a unui CET nou, important este că avem în licitaţie tramvaie noi şi autobuze electrice noi, că se lucrează la noul pod peste râul Mureş. În vremuri complicate, cu criză economică, preţuri foarte mari, continuăm investiţiile“, a declarat primarul Călin Bibarţ.

Referindu-se la bilanţul pe anul trecut, primarul a spus că au fost îndeplinite 73 de obiective de investiţii, iar valoarea însumată a acestora depăşeşte 500 de milioane de lei.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.