Ziarul electronic al arădenilor

Pregătirea mașinii pentru vară: 5 etape importante

Dacă sezonul rece presupune utilizarea autoturismului în special în scopuri practice, vara aduce cu sine vacanțe și drumeții, ceea ce presupune utilizarea autoturismului într-un regim ceva mai intens.

Avantajele constau în lipsa frigului și a carosabilului umed sau înghețat, însă și căldura excesivă poate provoca pagube serioase, dacă nu îți protejezi mașina. Care sunt cinci metode prin care te poți asigura că autoturismul tău este gata de soare, vară și vacanță?

Montarea anvelopelor de vară

Pe timp de vară, păstrarea anvelopelor de iarnă se poate dovedi a fi o soluție foarte proastă, pentru că acestea se vor uza și chiar distruge în timp, dacă sunt utilizate la temperaturi de peste 10 grade în mod constant. Așadar, imediat ce se încălzește vremea și crezi că șansele revenirii zăpezii sunt nule, nu ezita să renunți la pneurile dedicate sezonului rece și să apelezi la cauciucuri de vară.

Nu uita să verifici presiunea din pneuri, pentru că aceasta este foarte importantă și poate influența consumul de combustibil, mai ales atunci când mașina este încărcată. Fii atent și la starea cauciucurilor, care nu trebuie să prezinte gâlme, crăpături sau alte deformări, pentru că există riscul de explozie. Chiar dacă și cauciucurile all-season pot fi o soluție, de preferat sunt cele de vară, pentru că oferă siguranță, eficiență la consum și un grad înalt de dinamism.

Protejarea caroseriei

Razele puternice ale soarelui și temperaturile ridicate pot afecta vopseaua de la nivelul caroseriei, iar modalitatea prin care o poți proteja este reprezentată de aplicarea unui strat de ceară, odată la câteva săptămâni. Această ceară va păstra luciul vopselei și pe parcursul verii.

Pe lângă scăderea strălucirii vopselei, soarele poate să provoace și crăpături la nivelul vopselei, dacă o supraîncălzește. Ceara nu este o soluție foarte costisitoare, iar efectele sunt cât se poate de benefice pentru caroseria autoturismului tău.

Alegerea unui parasolar

Șansele sunt să nu reușești întotdeauna să găsești un loc de parcare ferit de razele soarelui, iar pe timp de vară acestea pot fi atât de intense încât să deterioreze materialele din care sunt construite elementele componente ale bordului mașinii.

Accentuată și de trecerea prin parbriz, lumina solară poate să topească materialele din interior, astfel că un parasolar te poate scuti de foarte multe necazuri. Având în vedere că prețul unui astfel de accesoriu nu este deloc piperat, ar fi inspirată achiziția sa și utilizarea atunci când lași autoturismul în parcare pentru perioade mai lungi.

Încărcarea cu freon

Condusul în schimba aerului condiționat este un calvar, iar vremurile în care șoferii trebuiau să își țină batista aproape, pentru a se șterge constant de sudoare au apus de mult. Totuși, pentru a te asigura că vei beneficia de un grad ridicat de confort atunci când ești la volan, verifică rezerva de freon a sistemului de climatizare înainte de venirea căldurii și ajusteaz-o, dacă este nevoie.

Pentru a proteja sistemul de aer condiționat, evită să activezi această funcție la cea mai ridicată treaptă imediat ce ai pornit motorul. Începe prin a deschide geamurile, pentru ca autoturismul să se aerisească, iar ulterior crește treptat intensitatea aerului condiționat până obții temperatura pe care o consideri optimă.

Schimbarea filtrului de aer

Perioada rece conduce la colmatarea filtrelor de aer, iar odată aduse în acest stadiu ele vor provoca o creștere a consumului de combustibil. Aceasta poate fi contracarată prin schimbarea filtrelor.

Utilizarea unor astfel de accesorii noi va conduce la diminuarea consumului cu până la 10%, iar costul de schimbare a filtrelor nu este deloc mare, mai ales raportat la beneficiile aduse.

La fel ca iarna, și sezonul cald presupune anumite ajustări care trebuie efectuate pentru a asigura buna funcționare a autoturismului. Trebuie să tratezi cu deosebită atenție anvelopele și să nu le utilizezi pe cele de iarnă odată cu creșterea temperaturilor, întrucât se vor uza.

Protejează vopseaua mașinii prin aplicarea de ceară specială, utilizează un parasolar pentru protecția bordului și volanului, verifică filtrele de aer și nivelul de freon, iar autoturismul tău va fi gata pentru vară!

sursa foto: https://pixabay.com/photos/car-convertible-mazda-mx5-small-828860/

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.