Ziarul electronic al arădenilor

Povestea Trenului Regal folosit de Familia Regală a României

Trenul Regal folosit în prezent de către Familia Regală a fost inaugurat în anul 1928 şi a fost gândit ca un mijloc de transport pentru Regele Ferdinand şi Regina Maria, în vizitele lor pe teritoriul României Mari.

Trenul Regal al României a fost comandat de Regele Ferdinand I al României în anul 1926 la uzinele Ernesto Breda/Construzioni Meccaniche din Milano.

El a intrat în serviciul Casei Regale a României în 1928, la un an după moartea Regelui Ferdinand.

Primii zece ani din istoria trenului sunt legaţi de Regina Maria, Regele Mihai, Regina Mamă Elena şi Regele Carol al II-lea.

Trenul Regal a fost iniţial folosit la realizarea vizitelor de stat din ţările vecine şi la vizitarea comunităţilor. Actualul Tren Regal a purtat paşii Reginei Maria şi Regelui Carol al II-lea în diverse comunităţi din ţară şi în călătoriile lor din străinătate.

Trenul a adus-o pe Regina Elena în ţară în anul 1940, când s-a întors din exil.

Regele Mihai, alături de Regina Elena, a călătorit mult cu Trenul Regal în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Tot Trenul Regal este cel care a purtat Familia Regală pe drumul exilului, în ianuarie 1948.

În 3 ianuarie 1948, după abdicarea forţată, regele Mihai a părăsit România cu Trenul Regal care a plecat de la Sinaia. Pe peron, familia regală a mers printre două şiruri de militari care fuseseră instruiţi să stea cu spatele la rege, pentru a evita contactul vizual. La plecare, uşile şi ferestrele Trenului Regal au fost închise cu obloane, sub pază strictă.

Trenul Regal este folosit din nou, din anul 2012, după o pauză de 64 de ani, de către familia regală. El este folosit periodic de către Principesa Margareta pentru călătorii-simbol, de Ziua Naţională.

Trenul este compus din cinci vagoane: Vagonul Sufragerie, Vagonul Regelui, Vagonul Reginei, Vagonul Invitaţilor şi Vagonul Casei MS Regelui.

Conform noului program al funeraliilor regelui Mihai transmis sâmbătă de Casa Regală, Sicriul cu corpul neînsufleţit al Majestăţii Sale va fi transportat cu Trenul Regal de la Bucureşti la Curtea de Argeş, unde regele va fi înmormântat în noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală.

Astfel, la ora 14.00, cortegiul funebru se va deplasa la Gara Regală Băneasa, iar de acolo sicriul va fi transportat la Curtea de Argeş cu Trenul Regal, în care se vor afla membrii Familiei Regale a României.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.