Ziarul electronic al arădenilor

Plângere penală împotriva primarului din Moneasa

Comitetul de iniţiativă al campaniei „Oameni noi în politică“ de reformă a legislaţiei electorale a decis să facă sesizări penale pentru abuz în serviciu împotriva mai multor primari PSD, PNL şi ALDE care au refuzat să respecte legea şi să ateste semnăturile cetăţenilor care susţin iniţiativa.

„Legea 189/1999 privind exercitarea iniţiativei legislative de către cetăţeni obligă primarii să ateste listele de susţinători în termen de 15 zile lucrătoare de la depunerea acestora la primărie“, se arată într-un comunicat de presă remis de Comitetul de iniţiativă al campaniei „Oameni noi în politică“.

Printre primarii împotriva cărora vor fi depuse plângeri penale se află și cel al comunei arădene Moneasa, Ioan Nuțu Herbei.

„Am fost informaţi de cetăţeni ai comunei Moneasa că situaţia a fost şi mai gravă, primarul PSD Herbei trimiţând funcţionari ai primăriei să determine oamenii să-şi retragă semnăturile. În urma presiunilor, primarul a invalidat semnături sub pretextul retragerii acestora de către cetăţeni, deşi art. 4 alin. (3) al Legii 189/1999 prevede clar că «Semnătura valabilă la data când a fost acordată nu poate fi infirmată ulterior». Instituţiile abilitate trebuie să ancheteze modul în care funcţionarii primăriei Moneasa au încercat să-i determine pe oameni să-şi retragă semnăturile şi dacă reprezentanţii primarului au recurs la şantaj şi ameninţări“, se arată în comunicatul de presă al Comitetului de iniţiativă al campaniei „Oameni noi în politică“.

Conform sursei citate, acestea nu sunt singurele cazuri în care primarii au abuzat de funcţie.

„Mii de semnături au fost invalidate în ţară pe motive aiuritoare: lipsa sau existenţa diacriticelor în adresele semnatarilor, lipsa numărului etajului, lipsa numărului de bloc în cazul caselor etc. Toate acestea pun în pericol imediat şi efectiv ţintele de semnături cerute de lege: 100.000 de semnături la nivel naţional şi câte 5000 de semnături în cel puţin 11 judeţe. Aceste acţiuni sunt extrem de grave şi afectează drepturile politice ale cetăţenilor, în speţă dreptul de iniţiativă legislativă. Este inadmisibil ca într-un stat membru al Uniunii Europene politicienii şi autorităţile să-şi folosească puterea împotriva cetăţenilor. Dacă nu luăm atitudine acum, lăsăm deschisă calea abuzurilor puterii politice îndreptate împotriva cetăţenilor simpli“, au spus reprezentanții Comitetului de iniţiativă al campaniei „Oameni noi în politică“.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.