Ziarul electronic al arădenilor

Piaţa forţei de muncă în Arad şi-a revenit la nivelul de dinaintea pandemiei

Piaţa forţei de muncă din judeţul Arad a revenit la nivelul din 2019, de dinaintea pandemiei, în prezent fiind 1.830 de locuri de muncă vacante listate la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Arad, dublu faţă de aprilie 2021 şi la acelaşi nivel cu cel de acum doi ani.

Directorul AJOFM Arad, Marinel Henteş, a declarat, marţi, că „revenirea economiei se simte pe piaţa muncii din Arad“, unde se constată şi o rată a şomajului în scădere de la o lună la alta.

În urmă cu doar câteva luni, în aprilie, judeţul Arad avea disponibile doar 900 de locuri de muncă şi exista o rată a şomajului de 2%, iar acum are 1.830 de posturi vacante, oferite de 316 agenţi economici, şi o rată a şomajului de 1,84%, cu 1.400 de şomeri aflaţi în plată.

„Tendinţa este de scădere a şomajului, dar asta nu este neapărat un lucru bun. Ştim că acolo unde şomajul este foarte mic, forţa de muncă este greu de găsit. Adică agenţii economici nu au de unde alege personal calificat pentru posturile pe care le au vacante. Cred că ideal ar fi ca în judeţ să avem o rată a şomajului de 2 – 3%, dar nici 4% nu ar fi rău“, consideră directorul AJOFM, Marinel Henteş.

Anul trecut, în plină pandemie, şomajul în luna august ajungea la 2,25%, iar anul 2020 s-a încheiat cu o rată a şomajului de 2,13%.

Marinel Henteş arată că a scăzut şi numărul agenţilor economici care solicită sprijin de la Guvern prin programele de susţinere lansate după declararea pandemiei. Pentru comparaţie, în medie 1.900 de firme cereau sprijin în fiecare lună din 2020, după declararea pandemiei, iar în aprilie 2021 această cifră a scăzut la 400, în timp ce în prezent sunt mai puţin de 200 de firme care cer ajutor de la stat.

Ca număr de angajaţi beneficiari ai programelor de sprijin, cei mai mulţi au fost 50.000 într-o singură lună din 2020, în timp ce în aprilie 2021 cifra a scăzut la 7.000 de beneficiari, iar în prezent sunt în jur de 3.000.

Cea mai mare parte a locurilor de muncă vacante sunt oferite de industria auto din judeţ. O companie din Ineu are 200 de posturi libere în domeniul confecţionării cablajelor auto, iar la Nădab, o fabrică are 80 de posturi libere pentru pentru asamblare şi montare piese în domeniul automotive. Alte câteva companii mari care produc pentru industria auto fac angajări, oferind între 20 şi 70 de locuri de muncă în această perioadă.

Zeci de posturi sunt libere şi în sectorul HoReCa – unde se caută bucătari, patiseri, spălători de vase, ospătari sau barmani.

sursa: Agerpres

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.