Ziarul electronic al arădenilor

UPDATE Percheziții la Arad. Vizată, o grupare care se ocupa cu trafic de migranţi

Procurorii DIICOT din Timişoara şi ofiţeri de poliţie judiciară au efectuat, miercuri, 16 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Arad, Timiş, Hunedoara şi Ilfov, într-o cauză vizând destructurarea unei grupări care se ocupa cu trafic de migranţi, aduşi ilegal din Siria, Irak şi Turcia.

Potrivit DIICOT, această grupare a organizat 15 transporturi frauduloase de migranţi. Procurorii susţin că, începând cu luna februarie 2020, gruparea a racolat migranţi care doreau să părăsească ţările de origine, pe care i-a transportat ilegal prin România către state din nord-vestul Europei.

Membrii grupării din România fac parte dintr-o grupare internaţională care acţiona pe teritoriul mai multor ţări aflate pe traseul migraţionist, respectiv Siria – Irak – Turcia – Bulgaria – Serbia – România – Ungaria – state din spaţiul Schengen (Austria, Germania).

Din Serbia, migranţii erau trecuţi ilegal în România, după care erau preluaţi în apropierea graniţei şi transportaţi cu ajutorul unor autovehicule până la graniţa cu Ungaria, unde treceau fraudulos frontiera pe jos sau transportaţi în autocamioane.

Ulterior, aceştia erau preluaţi din apropierea frontierei cu Ungaria şi transportaţi până în ţările de destinaţie – Austria, Germania.

Migranţii sau familiile acestora, aflate deja în ţări din vestul Europei, au plătit membrilor grupării sume cuprinse între 1.500 şi 5.000 de euro pentru fiecare persoană.

În cursul zilei de miercuri, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Timişoara împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Timişoara au efectuat o acţiune de prindere în flagrant a trei suspecţi, în timp ce transportau migranţi pe raza judeţului Mehedinţi.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Timişoara vor fi conduse, în vederea audierii, 14 persoane.

Descinderile au loc în cadrul unei operaţiuni ample desfăşurate în toată ţara de DIICOT şi Poliţia Română, în cadrul căreia sunt efectuate 386 de percheziţii. Acţiunea vizează şi lideri importanţi ai unor grupări care acţionau în străinătate, dar care s-au întors în ţară din cauza pandemiei de COVID-19.

UPDATE

La data de 11 noiembrie 2020, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad, împreună cu procurori din cadrul D.I.I.C.O.T. – B.T. Arad, desfășoară două acțiuni, pentru destructurarea a două grupări organizate, specializate în infracțiuni informatice și trafic de migranți.

Astfel, sunt puse în aplicare 6 mandate de aducere privind persoane bănuite că ar fi acționat în mod coordonat, cu scopul de a obține date de identificare ale unor carduri bancare care le permiteau efectuarea de tranzacții online, realizând atacuri informatice asupra unor conturi pe rețele sociale și jocuri de pariuri on-line, prin modificarea datelor de conectare, obținând astfel controlul total asupra acestora.

Unul dintre membrii grupului infracțional, fost angajat al unei unități hoteliere, este bănuit că ar fi transmis membrilor grupării datele de identificare ale cardurilor bancare ale persoanelor cazate în unitatea respectivă.

11 persoane ar fi fost vătămate, cauzându-se un prejudiciu de 10.870 de lei.

De asemenea, polițiștii și procurorii efectuează 2 percheziții domiciliare, în județul Arad și pun pune în aplicare 7 mandate de aducere emise pe numele unor persoane bănuite că, în perioada 2019 – 2020, ar fi efectuat mai multe transporturi clandestine de migranți, peste frontiera de stat a României cu Ungaria, având ca destinație finală Germania și Austria.

Pe parcursul anchetei, au fost interceptate 3 grupuri de migranți, formate din 92 de persoane, care provin din state non-UE, în timp ce încercau să treacă fraudulos frontiera de stat a României cu Ungaria, prin zona verde sau ascunși în mijloace de transport.

În cauză, s-a realizat un schimb permanent de date și informații cu autoritățile judiciare din Germania, Austria și Ungaria, în cadrul cooperării internaționale.

Activitățile beneficiază de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

De asemenea, la acțiune participă jandarmi din cadrul I.J.J. Arad.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de IPJ Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.