Ziarul electronic al arădenilor

Echipamente și materiale medicale și de protecție pentru combaterea COVID-19, pentru spitalele din Arad și Ineu

Consiliul Judeţean (CJ) Arad are în derulare trei proiecte, pentru care au fost alocate deja fonduri de aproximativ 34 de milioane de lei, pentru achiziţia de echipamente şi materiale medicale necesare spitalelor implicate în lupta cu noul coronavirus, deja fiind achiziţionate sute de echipamente, în valoare de peste 20 de milioane de lei.

Preşedintele CJ Arad, Iustin Cionnca, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă online, că cel mai mare proiect aflat în derulare are alocată suma de 20.161.152 lei din fonduri europene nerambursabile. Acest proiect este derulat în parteneriat cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) şi cu Spitalul Orăşenesc Ineu, aceste două unităţi medicale fiind beneficiarele finanţării.

„Aceste fonduri sunt destinate îmbunătăţirii capacităţii de răspuns a unităţilor sanitare din judeţul Arad pentru combaterea COVID-19“, a spus Cionca.

În cadrul proiectului au fost deja cumpărate, pentru SCJU, 643 echipamente medicale, în valoare de circa 11 milioane de lei, dar şi echipamente de protecţie angajaţilor din spital, în valoare de 8,5 milioane de lei. Pentru Spitalul Orăşenesc Ineu, până acum au fost cumpărate 22 echipamente medicale, în valoare de 232.977. Din fondurile rămase la dispoziţie vor mai fi cumpărate, pentru SCJU Arad, cinci elevatoare, cinci tărgi profesionale, cinci tărgi pentru urgenţe, patru dispensere automate şi un container pentru persoanele decedate.

Al doilea proiect de derulează în parteneriat cu Primăria Arad şi are valoarea de 13.317.013 de lei, bani care vor fi folosiţi pentru achiziţionarea a 381 echipamente medicale pentru SCJU Arad. Şi în acest caz, finanţarea este una europeană, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020. Între altele, vor fi cumpărate 30 de concentratoare de oxigen, patru aparate de ventilaţie mecanică, 20 de paturi de terapie intensivă, 20 de sisteme de încălzire a sângelui, monitoare de funcţii vitale, defibrilatoare, lămpi UV sau aparate EKG portabile. Toate echipamentele ar urma să fie cumpărate până în 30 aprilie 2021, în acest moment fiind în evaluare ofertele depuse de companii.

„Niciodată în istoria Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad nu s-au realizat investiţii atât de consistente. Acestea sunt determinate, pe de o parte, de pandemie, dar pe de altă parte sunt şi un efect al proiectelor europene sau naţionale accesate de Consiliul Judeţean Arad“, a mai spus Iustin Cionca.

Al treilea proiect are valoarea de 745.873 lei şi prevede „creşterea capacităţii de protecţie şi prevenţie la nivelul centrelor sociale şi rezidenţiale administrate de Direcţia Generala de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad şi Direcţia de Asistenţă Socială Arad în contextul crizei COVID-19“.

Finanţarea este tot una europeană şi este folosită pentru achiziţia, până la 31 decembrie 2020, de echipamente de protecţie personală şi echipamente medicale.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.