Ziarul electronic al arădenilor

Parlamentul Austriei este într-o clădire considerată operă de artă

Piatra de temelie a Parlamentului Austriei a fost pusă în 2 septembrie 1874, în timp ce s-a lucrat şi la construcţia Universităţii, a Primăriei şi muzeelor Curţii.

Arhitectul Theophil von Hansen a ales stilul construcţiei inspirându-se din stilul antic grecesc, motivând alegerea prin faptul că elenii au fost primul popor care a iubit libertatea şi legile înainte de toate şi mai ales pentru că noţiunile de „politică” şi „democraţie” provin din greaca veche. Arhitectul a pus preţ ca atât interiorul, cât şi exteriorul Parlamentului, să fie construit ca o operă de artă unitară, care să se potivească perfect împreună. Simbolic, pentru construcţia Parlamentului au fost folosite materiale de construcţie din aproape toate părţile monarhiei în ideea de a împreuna aici „puteri” din toate ţările în care era aceasta reprezentată. Parlamentul monarhiei a fost într-adevar ca o mică „adunare a popoarelor”: 8 naţiuni, 11 limbi materne diferite, 17coroane şi mai mult de 30 de grupări şi partide. A fost primul cel mai multinaţional parlament din lume. Discuţiile se purtau însă numai în limba germană.

După sfârşitul monarhiei austro-ungare, epoca „parlamentului mai multor popoare” a luat sfârşit şi din noiembrie 1918 clădirea a devenit sediul Parlamentului austriac.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost distrusă aproape jumătate din construcţie. În februarie 1945, cele două coloane ale halei principale au fost atinse de bombe şi distruse complet, iar pictura murală, de 121 m lungime şi peste 2 m înălţime, care prezenta alegoric cele mai importante ideale şi preocupări economice ale Parlamentului, a fost şi ea, parţial, distrusă. La reconstrucţie nu au mai fost folosite materialele ca la construcţia iniţială şi nici fresca nu a mai putut să fie refacută, ea fiind restaurată abia în anii ‘90. Reconstrucţia Parlamentului a durat din 1945 până în 1956. A fost menţinută linia greco-romană, influenţată de stilul neogotic. Aripa din stânga şi partea stângă a faţadei au fost construite în stil roman, în timp ce partea din dreapta a rămas în stil grec. Pe acoperiş se află statuile unor cunoscute personalităţi: filozofi, scriiitori şi politicieni, cum ar fi Socrate, Platon şi Plutarch.

În faţa Parlamentului se află fântâna Pallas-Athena, construită abia între anii 1898 şi 1902, deşi planurile pentru constucţia ei au existat încă din 1870. Alegoric sunt reprezentate patru figuri culcate care reprezintă cele mai importante râuri ale Austriei vechi: în faţă Dunărea, în forma unei femei, şi Inul, ca un bărbat bărbos, iar mai în spate Elba şi Viltava. În mijlocul fântânii, simetric, se află pe o coloană figura zeiţei greceşti Pallas-Atena, zeiţa înţelepciunii, înaltă de 4 m. Ea ţine în mâna stângă o lance şi în mâna dreaptă pe Nike, zeiţa victoriei din mitologia greacă, susţinută de alte două figuri feminine care ar reprezenta autoritatea statului prin legi şi justiţie. Prin faptul că zeiţa înţelepciunii stă cu spatele la clădire, a făcut ca populaţia să facă glume pe seama poziţiei şi anume că înţelepciunea „a plecat de la Parlament” şi, deci, nu mai poate să fie găsită acolo. Cu toate acestea, grupul statuar de 5,5 m din faţa Parlamentului dă nu numai exteriorului clădirii un marcant accent plastic ci a devenit şi un simbol al parlamentarismului.

Pe acoperişul Parlamentului, la dreapta şi la stânga, se află patru cvadrigi din bronz trase fiecare de 4 cai şi conduse de zeiţa victoriei Nike, prin care arhitectul a vrut să simbolizeze triumful activităţilor parlamentare. O cvadrigă cântăreşte în jur de 8,5 tone, are o suprafaţă de 4×5,5 m şi o înălţime de circa 5 m. Pe rampa de la intrarea în clădirea Parlamentului se află opt statui din marmură, care reprezintă istorici greci şi romani ai antichităţii, printre care se numără şi Herodot, Iulius Cezar, Tacitus, Titus Livius. În interior, Parlamentul este plin de istorie şi de detalii arhitectonice. Încăperile de lucru pentru deputaţi se află la etajul al doilea, iar birourile ocupă etajul al treilea până la etajul al şaselea. Sala de şedinţe a fost refăcută după planurile iniţiale şi arhitectonice și se aseamănă cu un teatru grec. Aici se ţin astăzi şedinţele camerei Parlamentului şi ale camerei deputaţilor.

Informaţii utile

Parlamentul oferă posibilitatea vizitatorilor să arunce o privire şi în interiorul clădirii, în grupuri organizate, conduse de ghid. Un bilet costă 5 euro, iar pentru tinerii cu vârste până la 19 ani intrarea este liberă. Această posibilitate este folosită de aproximativ 100.000 de persoane într-un an, iar celor interesaţi li se prezintă la faţa locului desfăşurarea unei zile politice, precum şi detalii istorice şi arhitectonice deosebite. Vizita durează cam o oră şi oferta este diferită, în funcţie de interese şi de vârstă. Parlamentul poate fi vizitat de luni până vinery, între orele 9.00 şi 15.00.

Adresa: Parlament,  Dr. Karl Renner-Ring 3, A-1017 Wien.

text&foto: Rodica Roşca

AICI FOTO CU PARLAMENTUL AUSTRIEI

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.