Ziarul electronic al arădenilor

Orașul Ineu, în carantină. Ordinul DSU, publicat în Monitorul Oficial

Orașul Ineu intră în carantină începând de miercuri, ora 22.00, din cauza răspândirii accentuate a SARS-CoV-2 în comunitate, ordinul aprobat de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), fiind publicat în Monitorul Oficial.

Decizia a fost luată după ce Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a stabilit, marţi seară, să aprobe instituirea carantinei în oraşul Ineu, din cauza răspândirii accentuate a SARS-CoV-2 în comunitate, măsura urmând să intre în vigoare după ce va fi aprobată şi de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

CJSU a luat decizia la propunerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad, care a obţinut aviz în acest sens de la INSP.

În perioada 2 iulie – 24 noiembrie, pentru care DSP Arad a oferit statistică pe localităţi, în Ineu au fost confirmate 225 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, marea majoritate fiind din ultimele săptămâni, când au decedat şi trei cadre medicale din acest oraş, diagnosticate cu COVID-19. În prezent, 92 de cazuri sunt considerate active.

Primarul Ineului, Călin Abrudan, a afirmat că ordinul de carantinare a orașului va fi contestat în instanță.

ISU Arad a transmis reguli de respectat în zonele carantinate:

Este strict interzisă intrarea/ieșirea din zonele carantinate prin alte zone și căi de acces în afara celor deschise circulației publice, pe drumurile naționale, județene, comunale și forestiere.

Circulația și staționarea în spații publice a persoanelor este interzisă, cu excepția motivelor bine justificate, pe baza declarației pe proprie răspundere, legitimației de serviciu sau a adeverinței eliberate de angajator.

În interiorul zonelor carantinate se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervale orare stabilite de autorități (6.00 – 22.00, 5.00 – 23.00, sau alte intervale), cu următoarele excepții:

deplasarea în interes profesional, inclusiv întrelocuință/gospodărie și locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;

deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;

deplasările scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate deactivitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activităţi sportive de echipă), cât şi pentru nevoile animalelor de companie/domestice;

deplasarea în scopul donării de sânge, la centrele de transfuzie sanguină;

deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;

deplasarea pentru realizarea de activități agricole;

deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare;

îngrijirea sau administrarea unei proprietăți;

eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;

participare la programe sau proceduri în unități sanitare și de tratament, inclusiv tratament de recuperare, medicină fizică și balneologie;

pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor.

CJSU a aprobat instituirea carantinei în oraşul Ineu

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.