Orașul Ineu intră în carantină începând de miercuri, ora 22.00, din cauza răspândirii accentuate a SARS-CoV-2 în comunitate, ordinul aprobat de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), fiind publicat în Monitorul Oficial.
Decizia a fost luată după ce Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a stabilit, marţi seară, să aprobe instituirea carantinei în oraşul Ineu, din cauza răspândirii accentuate a SARS-CoV-2 în comunitate, măsura urmând să intre în vigoare după ce va fi aprobată şi de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.
CJSU a luat decizia la propunerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad, care a obţinut aviz în acest sens de la INSP.
În perioada 2 iulie – 24 noiembrie, pentru care DSP Arad a oferit statistică pe localităţi, în Ineu au fost confirmate 225 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, marea majoritate fiind din ultimele săptămâni, când au decedat şi trei cadre medicale din acest oraş, diagnosticate cu COVID-19. În prezent, 92 de cazuri sunt considerate active.
Primarul Ineului, Călin Abrudan, a afirmat că ordinul de carantinare a orașului va fi contestat în instanță.
ISU Arad a transmis reguli de respectat în zonele carantinate:
Este strict interzisă intrarea/ieșirea din zonele carantinate prin alte zone și căi de acces în afara celor deschise circulației publice, pe drumurile naționale, județene, comunale și forestiere.
Circulația și staționarea în spații publice a persoanelor este interzisă, cu excepția motivelor bine justificate, pe baza declarației pe proprie răspundere, legitimației de serviciu sau a adeverinței eliberate de angajator.
În interiorul zonelor carantinate se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervale orare stabilite de autorități (6.00 – 22.00, 5.00 – 23.00, sau alte intervale), cu următoarele excepții:
deplasarea în interes profesional, inclusiv întrelocuință/gospodărie și locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;
deplasările scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate deactivitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activităţi sportive de echipă), cât şi pentru nevoile animalelor de companie/domestice;
deplasarea în scopul donării de sânge, la centrele de transfuzie sanguină;
deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;
deplasarea pentru realizarea de activități agricole;
deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare;
îngrijirea sau administrarea unei proprietăți;
eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;
participare la programe sau proceduri în unități sanitare și de tratament, inclusiv tratament de recuperare, medicină fizică și balneologie;
pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor.