Ziarul electronic al arădenilor

O statuie a baronului Neuman va fi amplasată la Tribuna II a arenei ce-i poartă numele

O statuie din bronz, în mărime naturală, reprezentându-l pe baronul Francisc von Neuman în timp ce asistă la un meci de fotbal, va fi amplasată în incinta arenei din Arad care îi poartă numele.

Anunțul a fost făcut, vineri, de primarul Aradului, Călin Bibarț, acesta precizând că lucrarea va fi gata în aproximativ patru luni.

„Este vorba o statuie din bronz, în mărime naturală, reprezentându-l pe baronul Francisc Neuman în timp ce asistă la un meci de fotbal pe stadion. Proiectul Primăriei Municipiului Arad a fost demarat în parteneriat cu familia baronului, care a oferit toate informațiile grafice necesare executării matriței“, au anunțat autoritățile municipale.

Artistul plastic care va realiza sculptura este Ștefan Ciprian Bințințan, din Alba Iulia, care are un portofoliu impresionant de lucrări.  Bințințan a realizat busturile Reginei Maria și a Regelui Carol al VI-lea situate în fața Catedralei Încoronării din Alba Iulia, dar și o parte dintre statuile din bronz din Cetatea Alba Carolina.

„Am încheiat contractul cu sculptorul, astfel că, în maximum 4 luni, statuia va fi amplasată în Tribuna II, sectorul N, rândul 7, locul 2. Este un loc atent ales. Ne-am asigurat că baronul Neuman va apărea în toate cadrele, Tribuna II fiind în partea opusă zonei unde sunt amplasate camerele de luat vederi. Cred că va fi un suporter real al echipei și nu vom mai pierde niciun meci acasă”, a declarat Călin Bibarț.

Valoarea investiției este de 25.000 de euro (fără TVA), iar achiziția de lucrări a fost făcută de societatea Recons SA.

Francisc von Neuman s-a născut la Arad și este cunoscut, mai ales, ca fondatorul clubului de fotbal FC UTA Arad.

În anul 1946 finalizează construcția stadionului I.T.A., care a fost inaugurat la 1 septembrie printr-un meci de fotbal cu echipa Ciocanul București. Arena era considerată, la acea dată, cel mai frumos stadion din țară, fiind o copie fidelă a stadionului echipei Arsenal Londra, Highbury, până și culorile tricourilor, alb și roșu, fiind împrumutate de la celebra echipă.

În anul 2004, Andrew Newman, nepot al baronului, a obținut în instanță stadionul construit în 1946, iar în 2005 l-a donat Consiliului Local Municipal Arad.

Singurele conditii impuse de el au fost ca stadionul să poarte numele lui Francisc Neuman, iar terenul pe care este construită arena să nu primească o altă destinație. În cazul în care stadionul ar fi fost dărâmat, printr-o decizie a CLM Arad, terenul ar reveni automat familiei, municipalitatea neavând nici un beneficiu dintr-o eventuală tranzacție.

Baronul a mai deținut o echipă de fotbal, a Fabricii de spirt și drojdie, care evolua în ligile inferioare, Indagrara Arad.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.