Ziarul electronic al arădenilor

O pasăre rară în România, văzută în Parcul Natural Lunca Mureşului

Imagini cu un călifar alb, pasăre văzută destul de rar în România, au fost surprinse în Parcul Natural Lunca Mureșului.

„O apariţie surprinzătoare în Parcul Natural Lunca Mureşului, o femelă de călifar alb. Călifarul alb preferă zonele nămoloase, nisipoase ale râurilor sau lacurilor din nordul Europei şi a Asiei pentru perioada de vară, în timp ce sezonul rece şi-l petrece în sudul Europei, nordul Africii, Asia Mică etc, iar la noi în ţară poate fi văzut mai des în zona de sud-est şi relativ rar în vest”, scrie pe pagina de Facebook a Romsilva.

Specialiştii spun despre călifar că se hrăneşte cu insecte şi peşti, că este devotat vieţii de familie şi că uneori îşi construieşte cuibul chiar în vizuinile unor animale.

„Are un meniu suficient de diversificat, care cuprinde de la viermi, insecte, icre, mormoloci, mai rar peşti, până la seminţe şi alge. Călifarii albi sunt specii monogame şi devotate vieţii de familie. Aceştia îşi construiesc cuibul din puf, pene, resturi vegetale în locuri strategice, bine ascunse, în zone de coastă, printre stânci, copaci sau chiar în vizuinele altor animale. Surprinzător este faptul că uneori aceste vizuine sunt locuite atât de călifari, cât şi de alte păsări sau chiar mamifere precum vulpea sau bursucul. Femela depune 7-12 ouă pe care le cloceşte singură, în timp ce masculul se ocupă tenace de paza familiei, dând dovadă de agresivitate atunci când îşi simte ameninţat teritoriul. După eclozare, ambii părinţi se implică în hrănirea şi creşterea puilor”, spun experţii.

Parcul Natural Lunca Mureşului are o suprafaţă de 17.455 hectare şi se întinde de-a lungul râului Mureş, de la limita municipiului Arad până la graniţa româno-maghiară.

foto: Facebook/Parcul Natural Lunca Mureșului

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.