Ziarul electronic al arădenilor

O nouă centură va lega viitorul drum expres Arad – Oradea de autostrada A1

O nouă centură va fi construită pentru oraşul Arad şi va lega viitorul drum expres Arad – Oradea de autostrada A1, a anunţat, miercuri, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Iustin Cionca, studiul de fezabilitate fiind finalizat şi transmis pentru avizare Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Într-un comunicat de presă, Iustin Cionca arată că Aradul va avea un al doilea inel de centură, după ce în următorul an va fi finalizat complet primul inel de centură al oraşului. Ultimul segment din acest inel este în construcţie şi va avea un pod nou peste Mureş, între Vladimirescu şi Fântânele, respectiv un pasaj peste calea ferată Arad – Timişoara.

Al doilea inel de centură va face legătura între autostrada spre Nădlac şi drumul expres Arad – Oradea, iar realizarea studiului de fezabilitate a fost finanţată de CJ Arad.

„Imediat după finalizarea lucrărilor la primul inel de centură al Aradului, pe care îl închidem între Fântânele şi Vladimirescu, ne dorim să deschidem şantierul pentru a lega între ele drumurile strategice din judeţ: autostrada, DN 7 şi viitorul drum expres. Asta înseamnă că o mare parte din traficul greu va fi eliminat de pe actuala centură şi dirijat, printr-o scurtătură, pe autostradă sau pe drumul expres”, a transmis Cionca, citat în comunicatul de presă.

Cele trei loturi pentru construcţia drumului expres Arad – Oradea sunt în procedură de achiziţie publică. Lucrarea va avea o lungime totală de 136 de kilometri şi cuprinde construcţia a 12 noduri rutiere, patru centre de întreţinere şi coordonare şi 86 de poduri şi pasaje. Valoarea totală estimată a proiectului, conform studiului de fezabilitate, este de 10,1 miliarde de lei, inclusiv TVA, iar durata de execuţie este de 24 de luni. Finanţarea proiectului se va realiza din fonduri externe nerambursabile (Programul Transport 2021-2027) şi de la bugetul de stat.

Mii de imobile vor fi afectate de exproprieri pe viitorul drum expres Arad – Oradea

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.