Ziarul electronic al arădenilor

UPDATE 2 O furtună a provocat pagube în Arad. Pompierii au intervenit în mai multe zone

Pompierii militari au intervenit, joi seară, în mai multe zone din Arad, unde furtuna a produs pagube materiale.

Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad, până la ora 22.00, pompierii au intervenit în municipiul Arad pentru îndepărtarea a trei arbori de pe două autoturisme, dar și pe o stradă, pentru evacuarea apei din două case.

De asemenea, joi seară s-a intervenit și pe strada Cocorilor, pentru evacuarea apei de pe carosabil.

Pompierii au mai intervenit și pentru îndepărtarea unor arbori căzuți pe drumul spre localitatea Inratoșu.

La intervențiile de joi seara, ISU Arad a acționat cu patru autospeciale, un camion, un modul de pompare de mare capacitate și două motopompe transportabile.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi, o avertizare Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, valabilă până vineri dimineaţa, în mai multe județe, printre care și Arad.

De asemenea, ANM a informat că vestul, centrul, nordul ţării dar şi zona de munte se vor afla sub Cod galben de instabilitate atmosferică, vineri şi sâmbătă. Atenționarea vizează și județul Arad.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 3 iulie, ora 6.00 – 4 iulie, ora 10.00, în aceste zone vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torenţiale, grindină şi vijelii.

Cantităţile de apă vor depăşi 25 – 30 litri/mp şi pe arii restrânse 40 – 60 litri/mp.

UPDATE

Toate utilajele Companiei de Apă Arad au fost mobilizate joi seară pentru a limita efectele furtunii și ale precipitațiilor abundente. 30 de angajați ai Companiei, cu vidanje, autospecialele tip WOMA și motopompe au intervenit la solicitările primite la Dispeceratul Canal al Companiei, din cartierele Aurel Vlaicu, Bujac și Gai.

Stațiile de pompare au funcționat la capacitate maximă însă în unele zone, canalizarea a făcut cu greu față. Așa s-a întâmplat pe strada Cocorilor, unde cantitatea foarte mare de precipitații a dus la refularea sistemului.

Județul Arad a fost sub avertizare cod portocaliu de furtuni, vijelii și precipitații abundente, cu peste 30-45 l/mp. Cantitățile excepționale de precipitații, ca si cele căzute aseară în anumite zone ale orașului, crează probleme atunci când se manifestă în timp scurt.

Sistemele de colectare ale apelor uzate menajere și pluviale nu sunt proiectate să facă față unor cantități excepționale de precipitații ( coduri portocalii sau roșii).

Atunci când apar astfel de situații, excepționale, debitul de apă depășește capacitatea de preluare, iar canalizarea refulează. În plus, în municipiul Arad, sistemul de canalizare este în proporție de 40-50 % unitar, adică pluvial si menajer.

Subsolurile și demisolurile sunt, de asemenea, puncte sensibile, datorită poziționării acestora. În cazul precipitațiilor cu vânt puternic, apa meteorică poate pătrunde înăuntru prin șiroire, infiltrare prin ferestre, uși sau prin fundația neetanșă a unor clădiri.

Datorită faptului că în ultima perioadă, fenomenele meteo extreme s-au înmulțit, Compania de Apă Arad are în derulare un program de identificare, spălare și decolmatare a rețelor de canal. În plus, zilnic, autospecialele Companiei  curăță tronsoane ale sistemului de canalizare  înfundate din cauza diverselor materiale aruncate la toaletă.

Județul Arad este din nou sub avertizare cod portocaliu de averse torențiale si intensificări ale vântului până în această noapte la ora 2.00. Echipele Companiei rămân mobilizate pentru a interveni la nevoie.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Compania de Apă Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

UPDATE 2

În cursul serii de joi, datorită precipitațiilor abundente – cod portocaliu de vijelii și precipitații cu peste 30 – 45 l/mp, sistemul de colectare a apelor menajere și pluviale nu a mai făcut față și s-a inundat subsolul clădirii destinat spitalizării de zi din cadrul Secției Balneologie și Recuperare Medicală de pe strada Piața Mihai Viteazu.

Angajații Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad au intervenit pentru a evacua apa din subsolul clădirii, fiind dirijată înspre rețeaua de canalizare a orașului.

„De mai mulți ani ne confruntăm cu această problemă în momentul în care sunt precipitații abundente. Ca urmare a discuțiilor cu reprezentanții Primăriei Municipiului Arad, care are în proprietate clădirea și care trebuie să realizeze lucrările de reparație, am fost asigurați că luni vor începe lucrările necesare în vederea refacerii sistemului de colectare a apelor menajere și pluviale. În ceea ce privește prejudiciul cauzat au fost afectate unele obiecte de mobilier folosite de către personalul medical care își desfășoară activitatea la parterul acestei clădiri”, a explicat ec. Florina Ionescu, manager  interimar Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad.

Menționăm faptul că în subsolul clădirii, până la începerea pandemiei COVID-19 funcționa baza de tratament pentru pacienții care erau internați pe secție sau care aveau nevoie de diferite proceduri medicale în regim de ambulatoriu.

Această activitate a fost sistată, iar la parter sunt funcționale saloanele, acestea fiind folosite pentru pacienții suspecți de COVID-19 până la sosirea rezultatului.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de SCJU Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

foto: ISU Arad

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.