Ziarul electronic al arădenilor

Numărul virozelor respiratorii a scăzut după trecerea învăţământului în sistem online

Numărul virozelor respiratorii raportate în ultimele şapte zile la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Arad este de trei ori mai mic faţă de situaţia înregistrată în urmă cu o lună, specialiştii afirmând că motivul principal este suspendarea cursurilor cu prezenţă fizică în şcoli şi grădiniţe, dar şi diagnosticările mai puţine pe fondul temerilor oamenilor de a merge la medic din cauza pandemiei.

Reprezentanţii DSP Arad au transmis, marţi, că în ultima săptămână au fost raportate de către medicii de familie doar 436 de viroze, faţă de 1.319 în urmă cu o lună, când şcolile şi grădiniţele nu erau închise. Dintre aceste cazuri, doar opt au necesitat internare, faţă de 29 raportate pe 20 octombrie.

Şeful DSP Arad, Horea Timiş, a declarat că există mai multe motive pentru care numărul virozelor „a scăzut treptat în ultimele săptămâni“.

„În primul rând, cursurile se desfăşoară online, iar asta a avut un impact important, pentru că multe dintre viroze erau înregistrate la copii. Pe de altă parte, s-au făcut mai puţine diagnosticări, mulţi dintre bolnavi apelând la automedicaţie, de teamă că s-ar putea infecta cu SARS-CoV-2 dacă merg la un cabinet medical“, a spus Timiş.

El a mai declarat că şi gradul de răspândire a virusurilor este mai mic, în condiţiile în care oamenii poartă măşti şi se protejează.

„Contagiozitatea este mult mai mică în cazul virozelor obişnuite faţă de SARS-CoV-2, astfel că măştile sunt foarte eficiente“, a spus şeful DSP Arad.

În ultima săptămână au fost înregistrate şi 114 pneumonii fără legătură cu SARS-CoV-2, în cazul acestei afecţiuni scăderea numărului de pacienţi fiind mai mică, pentru că în urmă cu o lună erau înregistraţi 122 de bolnavi.

Conform DSP Arad, deocamdată nu au fost înregistrate cazuri de gripă.

sursa: Agerpres

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.