Ziarul electronic al arădenilor

Negocierile pentru fomarea majorității în CLM Arad, în impas

Negocierile purtate în ultimele zile de PNL cu USR-PLUS, PMP şi UDMR privind formarea majorităţii în Consiliul Local Municipal (CLM) Arad au fost întrerupte pentru că nu s-a ajuns la un consens privind ocuparea celor două posturi de viceprimari.

Lideri ai PNL Arad care au participat la negocieri, vicepreşedinţii organizaţiei municipale Lazăr Faur şi Mihai Paşca – ambii aleşi consilieri locali la alegerile din 27 septembrie – au declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că negocierile sunt întrerupte în condiţiile în care USR-PLUS nu acceptă ca una dintre poziţiile de viceprimar să fie ocupată de PNL.

Paşca a spus că USR-PLUS a solicitat să obţină un post de viceprimar, iar pentru al doilea să fie susţinut un candidat de la PMP sau UDMR.

Mihai Paşca a adăugat că reprezentanţii USR-PLUS au adus în discuţie şi numirile pe alte poziţii din administraţia locală.

„A fost exprimată dorinţa fără echivoc de a se numi, de a se alege de către Consiliul Local Municipal, la propunerea USR, un viceprimar, dar şi să se producă discuţii pe marginea mai multor poziţii din administraţia publică locală. S-a precizat explicit că era vorba de poziţii în organe de conducere ale societăţilor unde CLM este acţionar, dar şi anumite posturi din aparatul administrativ al Primăriei.

În acel moment, delegaţia noastră a solicitat să se nominalizeze care sunt aceste posturi, pentru că am atras atenţia că foarte multe posturi sunt ocupate prin concurs, nu se pot totuşi schimba aşa (persoanele – n.r.) cum doresc unii sau alţii, trebuie respectată legea. S-a precizat din partea USR că ar fi vorba de postul de city-manager. A fost precizat cu subiect şi predicat. Dânşii doresc să aibă un cuvânt de spus în această procedură de selecţie şi ocupare a acestor posturi“, a declarat Paşca.

El a menţionat că martori la aceste solicitări ale USR-PLUS au fost „cel puţin zece persoane“ şi că nu crede că aceste lucruri pot fi negate.

„Nu ne dorim prelungirea unei stări tensionate, ne dorim să formăm această majoritate (…) PNL nu va renunţa la un post de viceprimar“, a spus Paşca.

Preşedintele USR Arad, europarlamentarul Vlad Botoş, a declarat că nu au fost solicitate posturi, ci s-a cerut „eficientizarea executivului Primăriei“.

„Noi am spus că în Consiliile de Administraţie votate de CLM trebuie să avem oameni care să fie profesionişti. Dacă ei denaturează discuţia, ne pare foarte rău. Arădenii au arătat foarte clar că nu mai vor o majoritate largă a PNL, cum a fost în ultimii 16 ani“, a spus Botoş.

El a precizat că, din punctul său de vedere, discuţiile pot fi reluate, dar a cerut să participe şi primarul ales, Călin Bibarţ (PNL), astfel încât delegaţia să nu mai fie condusă doar de preşedintele PNL Arad, europarlamentarul Gheorghe Falcă.

Totuşi, USR-PLUS îşi va menţine poziţia conform căreia PNL nu trebuie să aibă niciun viceprimar.

„Avem o poziţie foarte clară: din moment ce PNL a câştigat mandatul de primar, ni se pare normal să formăm cea mai largă majoritate în momentul în care toate formaţiunile vor fi reprezentate“, a spus Botoş, care a completat că USR revendică un post de viceprimar, dar cere şi ca al doilea să fie ocupat de PMP sau UDMR, care ar putea face parte din majoritate.

După conferinţa de presă a PNL, preşedintele organizaţiei municipale a PNL, Sergiu Bîlcea, care este propunerea liberalilor pentru a deveni viceprimar, a transmis un comunicat de presă, în care arată că se poate constitui o majoritate în CLM şi fără USR-PLUS, dar că din punctul său de vedere „nu este de dorit“.

sursa: Agerpres

Sergiu Bîlcea: „USR să îşi asume responsabilitatea de a participa la guvernarea locală“

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.