Ziarul electronic al arădenilor

Ministrul Agriculturii, la Arad: Programul „Tomata“ a avut impact zero

Programul „Tomata“ a avut „impact zero“ în patru ani în care s-au cheltuit aproape 200 de milioane de euro, pentru că importurile de roşii au crescut în toată această perioadă, iar programul a fost fraudat „în foarte multe locuri“, susţine ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros.

Prezent, vineri, într-o vizită în judeţul Arad, ministrul a fost întrebat despre sprijinirea producătorilor de tomate în spaţii protejate, Adrian Oros arătând că programul anterior, denumit „Tomata“, nu a avut impactul dorit, astfel că din acest an există un program care se adresează şi altor legume crescute în spaţii protejate.

„Programul «Tomata» s-a desfăşurat pe o perioadă de patru ani, s-au cheltuit aproape 200 de milioane de euro, iar impactul a fost zero, în sensul că în fiecare an, statistic, importul de tomate a crescut. De aceea, la cererea legumicultorilor, începând de anul acesta programul se numeşte legume în spaţii protejate şi nu tomate în spaţii protejate, pentru că legumicultorii ne-au spus că şi alte tipuri de legume ar trebui să beneficieze de acest program de minimis. Iar anul acesta s-au alocat 150 de milioane de lei pentru programul «Legume în spaţii protejate»“, a declarat Adrian Oros.

Ministrul a acuzat că, „în foarte multe locuri, programul «Tomata» a fost fraudat masiv“. „Doar la un singur control, într-un singur judeţ am găsit anul trecut 417 dosare fictive“, a precizat Oros.

El a arătat că actualul program pentru legume va fi evaluat la sfârşitul anului, pentru a se vedea ce impact a avut.

Adrian Oros a fost prezent, vineri, în judeţul Arad pentru a se întâlni cu fermieri şi agricultori, ocazie cu care le-a prezentat acestora programele Guvernului pentru următorii ani.

sursa: Agerpres

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.