Ziarul electronic al arădenilor

“Lunga noapte a muzeelor”, în Austria (GALERIE FOTO)

În Austria va avea loc, din nou, cea mai mare sărbătoare de artă, „Lunga noapte a muzeelor”, eveniment care este organizat al doisprezecelea an consecutiv şi în care vor putea fi vizitate cele mai mari colecţii de artă, dar şi cele mai cunoscute muzee.

La acestă acţiune vor participa circa 660 de “temple ale culturii” din care peste 100 în Viena.

Cu un singur bilet, care costă 13 euro, se pot vizita atât muzeele, dar se pot folosi şi mijloacele de transport în comun care sunt pregătite pentru acest eveniment şi anume la interval de 15 minute pe rute stabilite dinainte. Copiii până la 12 ani au intrarea gratis.

Lunga noapte a muzeelor” este programată pentru sâmbătă, 1 octombrie, de la ora 18.00 până la ora 1.00, când toate muzeele şi galeriile îşi aşteaptă vizitatorii cu uşile deschise.

Cele mai frecventate vor fi colecţiile mari de artă şi clădirile, precum Muzeul de Istoria Artei şi Muzeul Leopold din Viena, Joanneum în Graz, Residenzgalerie în Salzburg, Schlossmuseum în Linz sau Fernandeum în Innsbruck, unde sunt aşteptaţi mii de iubitori de artă.

Asfel, la MuseumsQuartier din Viena, cei interesaţi pot să admire portretul roşcatei “Wally”, pictat de Egon Schiele, care abia de un an a fost confiscat la New York şi care de când s-a întors la Viena atrage o mulţime de vizitatori. O piesă de rezistenţă a Muzeului de Istoria Artei este, încă, “Saliera” lui Benvenuto Cellini, solniţa celebră în toată lumea, care după ce a fost furată în 2003, s-a reîntors, în 2006, în muzeul de pe Ring.

În toată Austria există şi muzee mici, care deţin colecţii interesante şi, uneori, chiar neobişnuite, ca de pildă Muzeul pălăriilor, în Stadlkirchen, Muzeul pantofilor, Muzeul vienez de criminalistică, Muzeul toaletelor sau Muzeul instrumentelor de tortură, Muzeul particular al motocicletelor, Alt-Wiener Schnapsmuseum (muzeul ţuicii sau tăriei) Muzeul contraceptivelor şi al întreruperii de sarcină. (Museum für Verhütung und Schwangerschaftsabbruch, Museum of Contraception and Abortion), Muzeul ceasurilor, etc.

Un alt muzeu mai aparte este Muzeul pompelor funebre, unde se poate afla totul despre înmormântare şi se poate face chiar “o probă” într-un sicriu de lux.

Biletele, în valoare de 13 euro, se pot cumpara atât din muzeele care participă la acţiune, cât şi de la locuri special amenajate, numite Treffpunkt Museeum, care în Viena se găseşte la Heldenplatz.

În realitate se pot vizita mai temeinic doar 2-3 muzee într-o perioadă de timp atât de scurtă sau bineînţeles că se pot vedea alert până la 10 muzee, dacă nu se stă prea mult la coadă, la intrare.

În Viena, Noaptea muzeelor este folosită mai ales pentru a se face o impresie de ansamblu despre muzeele din capitala austriacă, unde favorite sunt Albertina, Muzeul de Istoria Artei şi cel de Istorie naturală, Schatzkammer, Muzeul Hunderwasserhaus, Leopold-Museum şi Muzeul Operei de stat Staatsopernmuseum.

În 2010, numărul total de vizitatori a fost de 443.000, din care 200.100 în Viena.

Noaptea muzeelor este interesantă atunci când, împreună cu prietenii, faci un tur al oraşului, atmosfera este deosebită şi chiar dacă nu poţi în linişte să savurezi ceea ce vezi, pentru mulţi este important doar să participe şi e un motiv să intre într-un muzeu.

Pe lângă aceasta, în Viena mai are loc şi lunga noapte a bisericilor, a cercetării, a cabaretelor.

(text&foto: Rodica Roşca)

AICI IMAGINI CU MUZEE DIN VIENA

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.