Ziarul electronic al arădenilor

Baden oferă numeroase atracții turistice (GALERIE FOTO)

Orașul austriac Baden oferă vizitatorilor, atât celor tineri, cât şi celor în vârstă, numeroase atracţii deosebite. Cine vrea să îşi petreacă timpul liber în Baden şi împrejurimile lui va fi surprins de câte posibilităţi i se oferă.

În Baden, activităţile culturale se derulează tot timpul anului: fie că este vorba de concertele în aer liber din parc, festivalul de operetă, spectacolele de teatru, care au loc iarna, show-urile, dar şi evenimentele de la Congress Casino, teatrul pentru tineret, muzeele, cluburile.

Izvoarele termale oferă diferite posibilităţi de practicare a sportului, ofertă, care se întinde pe o paletă “colorată”, atât modernă, cât şi tradiţională, dar şi elitară sau tolerantă, dar întotdeauna plăcută. Toate acestea fac parte din spiritul oraşului Baden.

Cultura a fost în Baden întotdeauna la ea acasă. În cărţile de oaspeţi şi-au pus semnătura şi compozitori celebri cum sunt Wolfgang Amadeus Mozart şi Ludwig van Beethoven, care inspiraţi de atmosfera oraşului biedermeier au compus lucrări ce au intrat în istoria muzicii.

Regele valsului, Johann Strauss, dădea periodic concerte în parcul oraşului.

Baden este înconjurată în nord şi vest de Wienerwald (pădurea vieneză) iar la est este deschisă către câmpia panonică. Clima blândă atrage mulţi turişti să îşi petreacă aici un concediu relaxant. Izvoarele termale şi pădurea transformă staţiunea într-un oraş atractiv la porţile Vienei.

Baden, oraşul parcurilor şi grădinilor

Unul dintre parcurile oraşului, “Doblhoffpark”, cu un mic lac idilic în mijloc, se întinde pe mai bine de 8 ha şi este unul dintre cele mai îndrăgite locuri în Baden. În acest parc se află un Rosarium, cea mai mare grădină de trandafiri din Austria, unde, în 175 de straturi, cu 30.000 de tulpini, înfloresc 600 de soiuri de trandafiri şi asta de două ori pe an, în iunie şi octombrie.

Şi pentru că nici o floare nu a atras atenţia de-a lungul timpului aşa de mult ca trandafirul, la fiecare început de vară are loc la Baden “Sarbatoarea Trandafirului”, în cinstea acestei flori denumită şi regina florilor.

Acest parc a aparţinut unui castel, Schloss Weikerdorf, şi a fost încă din 1831 folosit ca ştrand în aer liber. Dimineaţa aveau voie să facă baie femeile, iar după – amiaza bărbaţii. De-a lungul timpului, acest parc a trecut treptat în administrarea orașului. Acum se pot face pe lac plimbări cu barca.

Când a fost construit Schloss Weikersdorf nu se ştie, dar a fost amintit prima oară în 1233 şi a fost şi în propretatea lui Matei Corvin.

După moartea acestuia, a trecut în proprietatea împăratului,  a schimbat de-a lungul timpului mai mulţi proprietari şi a fost reconstruit în stil Renaissance. Fostul palat feudal este astăzi hotel.

Adresa parcului este: Rosarium Doblhoff-Park, Pelzgasse 1, 2500 Baden bei Wien, Niederösterreich, Österreich

Kurpark, cel mai mare parc din staţiune

Un alt parc de 52 de hectare este Parcul oraşului, devenit acum parcul staţiunii, “Kurpark”, şi, astfel, unul dintre cele mai mari parcuri de staţiune din Europa. Acesta, pe lângă peisajul minunat, linişte şi relaxare, oferă şi atracţii istorice: un templu Beethowen, construit în 1927, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la moartea compozitorului, un pavilion unde vara se au loc, zilnic, concerte în aer liber, mai multe statui, un izvor, Undine-Brunnensi o cafenea nostalgică.

În acest parc se află un număr mare de plante subtropicale şi ornamente florale, precum un ceas floral care funcţionează din anul 1928. Parcul acesta se continuă în padurea vieneză, cu nenumărate poteci, care invită la drumeţii.

Adresa parcului: Kurpark, Kaiser Franz-Ring 1, 2500 Baden

Izvoare termale de 2.000 de ani

Încă de acum 2.000 de ani, romanii au apreciat izvoarele termale cu apă sulfuroasă din Baden. Astazi “Römertherme”, băile termale, îmbină tradiţia cu modernul în deplină armonie. Cu 900 metri pătraţi suprafaţă de apă, climă şi un acoperiş de sticlă, izvoarele sunt cele mai mari de acest gen din Europa.

Oferta se continuă cu un Wellnesscenter, sala de Fitness, gimnastică, masaj, programe de relaxare cosmetică şi fizerie. Este deschis zilnic de la 10.00 la 21.00.

Adresa băilor termale: Römertherme, Brusattiplatz 4 A, 2500 Baden

(text&foto: Rodica Roşca)

AICI FOTO DIN ORASUL BADEN

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.