Ziarul electronic al arădenilor

INTRETINEREA MASINII: Cat de des trebuie facut schimbul de ulei al cutiei de viteze?

Daca iti doresti o masina buna, trebuie s-o intretii, sa-i faci constant reviziile tehnice de care are nevoie, s-o ingrijesti din punct de vedere estetic si sa investesti in ea timp si resurse financiare.

Nu poti avea o masina de calitate care sa functioneze perfect daca nu tii cont de aceste aspecte.

Prin urmare, pe masura ce parcurgi foarte multi kilometri cu masina, este esential sa faci schimbul de ulei al cutiei de viteze, deoarece acesta poate fi contaminat cu diverse impuritati, care pot scurta durata de viata a acesteia. Astfel, pentru a preveni inlocuirea sau repararea cutiei, care este destul de costisitoare, este indicat sa faci regulat schimbul de ulei.

Cat de des trebuie schimbat uleiul cutiei de viteze?

Trebuie sa stii ca lichidul de transmisie nu este doar un lubrifiant necesar pentru mentinerea pieselor in miscare, ci este responsabil si pentru racirea acestora.

Perioada dupa care trebuie repetat schimbul de ulei difera foarte mult de la un tip de masina la altul. Astfel, schimbul de ulei la cutia automata trebuie facut dupa aproximativ 150.000 de kilometri, iar in ceea ce priveste cutia manuala, acesta trebuie repetat dupa pragul de 300.000 de kilometri. La fel ar trebui procedat si in cazul uleiului de motor si al filtrelor de particule.

In alta ordine de idei, daca conduci agresiv, ar trebui sa verifici mult mai des decat in mod normal starea uleiului pentru cutia de viteze. De obicei, nuanta lichidului indica momentul in care acesta trebuie inlocuit. Astfel, in momentul in care abia faci schimbul, lichidul de transmisie este rosu, dar, pe masura ce se invecheste, acesta capata nuante inchise si incepe sa miroasa a ars. In momentul in care devine negru, inseamna ca trebuie inlocuit de urgenta, deoarece poate provoca daune grave in cazul amanarii.

Daca nu poti ajunge la un service, poti face schimbul uleiului pentru cutia de viteze chiar din propriul garaj, cu ajutorul urmatorilor pasi:

  • Opreste motorul, asteapta aproximativ 10 minute, pentru a se raci piesele si lichidul de transmisie;
  • Dupa ce s-a scurs timpul de asteptare, ridica masina pe rampa si scoate suruburile cutiei de transmisie, pentru a incepe drenajul;
  • Scoate filtrul de transmisie, insa tine vasul de scurgere dedesubt, deoarece contine lichid;
  • Verifica panoul cutiei de viteze daca contine impuritati sau semne de uzura;
  • Monteaza noul filtru;
  • Umple rezervorul special cu cantitatea de ulei de transmisie recomandata;
  • Porneste autovehiculul si verifica daca exista scurgeri.

Ceea ce trebuie sa tii minte este faptul ca excesul de schimb de ulei nu este daunator pentru autovehicul. Astfel, nu vei deteriora transmisia schimband uleiul mult mai des decat perioada recomandata de catre producator.

Totusi, aceasta procedura ar trebui facuta de specialisti, pentru a te asigura ca nu strici ceva si ca esti in afara oricarui pericol.

Prin urmare, daca iti doresti ca masina sa functioneze ireprosabil, ingrijeste-o ca la carte si ai grija de schimburile de care are nevoie. Este mult mai ieftin sa inlocuiesti uleiul cutiei de viteze decat cutia cu totul. Acest lucru este valabil si pentru uleiul de motor.

sursa foto: Unsplash.com, Pexels.com

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.