Ziarul electronic al arădenilor

Întâlnire între reprezentanți ai Primărie și ai MApN. Tema discuțiilor: Cetatea Aradului

Reprezentanți ai Primăriei Municipiului și ai Ministerului Apărării Naționale s-au întâlnit, miercuri, tema discuțiilor fiind identificarea unor soluții privind Cetatea Aradului, astfel încât municipalitatea să nu rateze finanțarea europeană prin Programul Național de Redresare și Reziliență. 

Întâlnirea dintre cele două părți a fost solicitată de primarul Aradului, Călin Bibarț, și s-a desfășurat în incinta Palatului Administrativ.

Încă de anul trecut, cu ocazia unei întâlniri cu premierul la acea dată, Ludovic Orban, Călin Bibarț a propus Guvernului ca Cetatea Aradului să treacă, din punct de vedere juridic, în patrimoniul municipiului“, se arată într-o informare a Primăriei Municipiului Arad.

Atunci, primarul Bibarț a afirmat: „Astfel, vom putea avea timpul necesar pentru a face toate demersurile juridico-administrative – studiu de fezabilitate, proiectare – în vederea obţinerii finanţării europene pentru astfel de obiective istorice. Sunt demersuri care, cu siguranţă, în birocraţia românească şi europeană durează câţiva ani de zile, timp în care Armata rămâne acolo”.

Conform Primăriei, în bugetul municipiului Arad pentru anul în curs au fost alocați aproape un milion de lei pentru elaborarea documentațiilor necesare reabilitării Cetății Aradului, regenerării și revitalizării perisagistice a acesteia.

Prin Hotărârea de Guvern nr. 1100, Cetatea Aradului a fost trecută, în 2010, din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Apărării Naţionale în domeniul public al Municipiului Arad şi în administrarea Consiliului Local al Municipiului Arad, în vederea valorificării potenţialului istoric şi cultural, prin reabilitarea şi aducerea acesteia în circuitul civil.

Ulterior, Cetatea Aradului a revenit în domeniul public al statului și administrarea Ministerului Apărării Naționale.

Cetatea Aradului, construită în stil Vauban în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, este una dintre puţinele de acest tip din Europa care au rămas perfect conservate.

Primăria face demersuri pentru a recupera Cetatea Aradului de la Ministerul Apărării

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.