Ziarul electronic al arădenilor

Cum să încurajezi dezvoltarea abilităților motorii ale copilului în funcție de vârstă?

Potrivit experților în dezvoltarea copiilor, dexteritatea este direct legată de dezvoltarea cognitivă, prin mâini și picioare bebelușii demonstrând legătura dintre minte și acțiune.

De aceea, este important să urmărești dezvoltarea și să încurajezi motricitatea copilului tău.

Iată la ce să te aștepți în primele 12 luni de viață ale celui mic

De la 0 la 3 luni

Cea mai mare parte a mișcărilor care apar în primele trei luni ale bebelușului sunt involuntare. Așează degetul în palma nou-născutului, iar degetele lui se vor închide strâns în jurul lui. Acesta este pur și simplu reflexul lor, este un răspuns automat. Bebelușul poate, de asemenea, să-și strângă pumnii atunci când plâng sau când sunt surprinși. În lunile următoare, aceste reflexe se vor transforma în cele din urmă în acțiuni voluntare.

Aceste tactici pot ajuta la dezvoltarea abilităților motorii ale bebelușului:

 • mângâie spatele articulațiilor cu o jucărie. Apoi, pe măsură ce degetele se deschid, așază jucăria în palma lor. La început nu vor putea să o țină foarte mult timp, dar experiența de a o ține și de a o lăsa îl ajută să se antreneze pentru o joacă ulterioară.
 • asigură-te că bebelușul tău se joacă pe burtă. Este crucial pentru întărirea mușchilor spatelui, umerilor, brațelor și picioarelor.
 • investește într-o salteluță cu jucării atârnate. Așază bebelușul sub ele și încurajează-l să bată în ele. Acest lucru îl va ajuta la îmbunătățirea coordonării dintre mâini și ochi.

De la 4 la 6 luni

Aceasta este o perioadă crucială în dezvoltarea abilităților motorii ale copilului. În aceste luni, vor începe să învețe să coordoneze gândurile cu mișcările corpului. Nu va ridica pur și simplu o jucărie, ci se va întinde după ea, o va apuca și se va juca cu preferatele sale. De asemenea, va începe să-și apuce propriile mâini și picioare și să transfere obiecte din mână în mână, învățând astfel despre cauză și efect.

Aceste tactici pot ajuta la dezvoltarea abilităților motorii ale bebelușului:

 • apasă între mâinile bebelușului o jucărie moale pentru a antrena ținutul lucrurilor.
 • schimbă frecvent pozițiile bebelușului. Când un copil învață să se joace într-o poziție nouă, cum ar fi pe o parte, abilitățile sale motorii sunt antrenate în moduri diferite și se dezvoltă mai bine.

De la 7 la 9 luni

Până acum, bebelușul va deveni un maestru în manipularea jucăriilor. Lovirea, scuturarea și chiar aruncatul lor sunt jocuri de rutină. Cea mai mare provocarea în aceste luni va fi să învețe cum să mănânce singuri. Probabil că va prinde mâncarea în pumn, dar să o ducă și la gură este cu totul altă poveste. Până la sfârșitul acestei perioade, abilitățile copilului se vor dezvolta, permițându-le să se hrănească singuri și să prindă un pufulete între degetul mare și arătător.

Aceste tactici pot ajuta la dezvoltarea abilităților motorii ale bebelușului:

 • lasă-l să facă mizerie. Este o practică excelentă pentru degețelele lui mici.
 • când se joacă, asigură-te că spatele și umerii sunt susținuți, astfel încât să se poată concentra asupra mișcărilor mâinilor.
 • lasă-l să facă lucrurile singur. Acest lucru îi permite să practice abilități și promovează independența

De la 10 la 12 luni

În aceasta etapă, beblușul tău perfecționează ceea ce știe deja și avansează în sarcini mai grele cum ar fi operarea independentă a degetelor și mersul. Copilul începe să arate și să folosească semnale pentru a te informa că vrea să fie ținut sau ridicat. Va începe să se târască și să se ridice singur. De asemenea, va bate din palme pe muzică și se va întinde de bunăvoie să te prindă de mână.

Aceste tactici pot ajuta la dezvoltarea abilităților motorii ale bebelușului:

 • leagă fire colorate de fiecare deget, astfel încât să le poată vedea și simți mișcându-se individul. Asigură-te că firele sunt suficient de strânse pentru a nu cădea, dar suficient de largi pentru a nu-i opri circulația sângelui.
 • ridică-l în picioare și lasă-l să cadă. Pentru a-i oferi un impuls în plus, investește într-un premergător de la Babyneeds.ro. Poți să dai click aici pentru a vedea mai multe modele. Acesta îl va ajuta să plece în picioare mai repede.
 • bebelușii de această vârstă înțeleg zeci de cuvinte, așa că cere-i copilului să îndeplinească sarcini care îi antrenează coordonarea motorie și înțelegerea cauzei și efectului, cum ar fi să strângă sau să ridice o jucărie.

Motricitatea este extrem de importantă pentru dezvoltarea armonioasă a copilului. Așadar, asigură-te că îl ajuți să capete abilități din primele zile de viață. Tacticile prezentate mai sus sunt excelente pentru a începe acest lucru.

sursa foto: Unsplash.com

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.