Ziarul electronic al arădenilor

Informații utile despre înscrierea celui mic în clasa pregătitoare (2019)

Ne aflăm în plină perioadă de înscriere la clasa pregătitoare, după ce au fost publicate în Monitorul Oficial metodologia și calendarul de înscriere. Copiii cu vârsta de 6 ani pot fi înscriși la școlile din circumscripția în care locuiesc, în funcție de numărul de clase anunțate de inspectoratele școlare.

Dacă cel mic este la vârsta la care trebuie să meargă la clasa pregătitoare, te așteaptă o perioadă plină de schimbări. Află din acest articol tot ce trebuie să știi despre înscrierea la clasa zero de anul acesta.

Cine se poate înscrie în clasa pregătitoare?

Dacă copilul tău împlinește 6 ani până la 31 august 2019 atunci îl poți înscrie fără probleme în clasa pregătitoare. Dacă însă cel mic are încă 5 ani și împlinește 6 în perioada 1 septembrie – 31 august, îl vei putea înscrie numai dacă evaluarea psihosomatică atestă că este pregătit. În orice altă situație (copil mai mic sau mai mare) va trebui să te adresezi inspectoratului de care aparțineți.

Acte necesare pentru înscrierea în clasa pregătitoare

Pentru a-i completa dosarul de înscriere celui mic ai nevoie de o cerere tip, actele de identitate ale tale și ale partenerului, în original și copie, certificatul de naștere în original și copie și rezultatul testului psihosomatic (dacă este cazul). Atenție! Dacă părinții copilului sunt divorțați, la dosar trebuie depusă și hotărârea judecătorească definitivă prin care se specifică custodia și domiciliul copilului.

Care este calendarul de înscrieri pentru clasa pregătitoare?

Înscrierea în clasa pregătitoare are loc în două etape. În cea de-a doua etapă participă doar copiii care nu au fost repartizați în clasa pregătitoare în prima etapă.

Prima etapă are loc între 4 și 22 martie, zilnic între orele 8.00 și 18.00. Pe 29 martie se afișează listele cu copiii înscriși, atât în școli cât și pe site-ul inspectoratelor școlare.

Etapa a doua se desfășoară între 2 și 8 aprilie. Dacă micuțul tău nu a fost repartizat în nicio unitate de învățământ în prima etapă, poți face o nouă cerere. Pe data de 11 aprilie se afișează listele copiilor înscriși după a doua etapă.

La ce unitate de învățământ poate fi înscris cel mic?

Ai la dispoziție două opțiuni. Prima, la școala de circumscripție, unde copilul tău este înscris automat. Dacă însă dorești să îl înscrii la o altă școală, se va ține cont de numărul de locuri disponibile și, dacă este cazul, de criteriile de departajare. Au prioritate copiii care sunt încadrați într-un grad de handicap, care sunt orfani de unul sau ambii părinți sau care au deja un frate sau o soră la școala respectivă.

Unde se poate efectua evaluarea psihosomatică a celui mic?

Dacă micuțul tău nu împlinește vârsta de 6 ani până la 31 august, va trebui să îi fie evaluată dezvoltarea psihosomatică, pentru a vă asigura că este apt să meargă la clasa pregătitoare sau mai trebuie să aștepte un an.

Această evaluare se face sub coordonarea Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) în țară și a Centrului Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională (CMBRAE).

Se poate face la sediile acestor instituții sau în anumite grădinițe, în perioada 26 februarie – 20 martie 2019. Înainte de evaluarea psihosomatică va trebui să mergi cu cel mic la medicul de familie pentru a obține o adeverință că este clinic sănătos.

După tot acest proces care poate fi uneori greoi și frustrant, va trebui să îl pregătești pe cel mic pentru școală. Din fericire, acest lucru nu trebuie să reprezinte motiv de stres în plus. Mai ales că acum ai posibilitatea să accesezi un credit rapid, până la salariu, cu care îi poți cumpăra celui mic toate cele necesare, de la uniformă până la rechizite. Site-ul de aici oferă credite online, în numai 7 minute. Poți obține până la 2000 de lei pe care să îi returnezi la salariu, astfel că celui mic nu îi va lipsi nimic în prima lui zi din clasa pregătitoare.

foto: https://www.pexels.com/photo/girls-on-desk-looking-at-notebook-159823/

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.